En hund, en häst och en smedja i Vinslöv
I samband med det planerade bostadsbyggandet i Hässleholms kommun har Sydsvensk Arkeologi genomfört en arkeologisk undersökning inom Vinslövs bytomt (L1990:6675) utanför Kristianstad. Den berörda ytan ligger inom fastigheten Vinslöv 129:18 och har tidigare ägts av kyrkan. Syftet med undersökningen var att undersöka ytans kända gårdslämning för att förstå dess struktur, ekonomi och utveckling över tid. Undersökningsområdet omfattade cirka 3200 kvadratmeter och hela ytan kom att schaktas upp. Totalt påträffades 160 nedgrävningar, ett 30-tal lager och 30-tal sten/tegelkonstruktioner.
Undersökningen omfattade vad som benämns i historiska kartor från 1700–1800-tal som gård 20. Gården ska enligt uppgift bestått utav två byggnader enligt 1804 års karta där den mindre av de två byggnaderna möjligen precis tangerade det aktuella undersökningsområdet i väst. Under undersökningen påträffades inga spår av denna byggnad då en yngre stenläggning hade utraderat eventuella spår och övriga delen av byggnaden låg väster om aktuellt undersökningsområde.
Av byggnaden som ursprungligen varit cirka 32 meter lång och sex meter bred återstod en yta av cirka 112 kvadratmeter. Denna yta var väldigt välbevarad med rester av en ässja, möjlig städplats, ett lergolv samt en stenläggning. Ässjan var sannolikt ombyggd flera gånger, men byggnaden som helhet verkade endast ha en fas som utifrån mynt och keramikmaterial preliminärt dateras till 1700- och tidigt 1800-tal. Byggnaden har sannolikt utgjorts en smedja samt möjligen en tillhörande bostadsdel, då det förekom en mindre mängd keramik och djurben i kulturlagren. Det påträffades också minst 15–20 kilo med smidesskållor och smidesslagg vilket ger goda förutsättningar för arkeometallurgiska analyser. |
Utanför byggnaden påträffades flera andra anläggningar i form av stolphål, gropar, odlingslager, någon enstaka härd samt fem brunnar. Enstaka av dessa hade äldre karaktär och är troligen medeltida om inte något äldre. Brunnarna påträffades inom ett vattenpåverkat område i en svacka. Huvuddelen av brunnarna bestod av större gropar med en trappstegsform i profil. En av brunnarna (Brunn 1) bestod av en enkel knuttimrad träkonstruktion i botten med en stenskoning runt brunnskanten. Brunnen innehöll också fynd av 1700-tals keramik som tyder på att den är samtida med smedjans brukningstid. Delar av timret plockades upp och kan utgöra bra möjligheter för dendrokronologisk analys och fyllningen hade bevarat organiskt material, lämpligt för makroanalys. Brunn 2 var en mindre variant med någon form av träkonstruktion i botten, tunna eller flätverk.
I två separata gropar förekom ben av en hund, som låg inom det vattenpåverkade området, och en häst, som påträffades under/intill byggnaden från 1700–1800-talet.
I två separata gropar förekom ben av en hund, som låg inom det vattenpåverkade området, och en häst, som påträffades under/intill byggnaden från 1700–1800-talet.