Huslämningar och gropar med keramik i Ivetofta
Inför Bromölla kommuns bostadsbyggande i Ivetofta utförde Sydsvensk Arkeologi en arkeologisk undersökning under sensommaren. Området ligger inom fastigheten Bromölla 11:1–42 och berörde boplatsområdet L1987:2450. Syftet med undersökningen var att dokumentera den kända fornlämningen med särskild vikt på eventuella neolitiska lämningar eftersom dessa är mindre kända i området. Precis intill ytan har tidigare påträffats omfattande boplatslämningar i form av ett flertal långhus från bland annat yngre bronsåldern.
Undersökningsområdet utgjordes av en ca 1890 m2 stor yta och av detta kom ca 1790 m2 att schaktades upp. Totalt påträffades 421 anläggningar varav totalt 153 kom att undersökas. Anläggningarna bestod av 340 stolphål, 13 gropar, 9 härdar, 4 ugnar, 4 rännor, 2 kokgropar. Totalt 4–5 huskonstruktioner kunde identifieras, varav två har preliminärt daterats till senneolitikum-äldre bronsålder och äldre järnålder. De resterande konstruktionerna som kunde identifieras tolkas som mindre ekonomibyggnader.
Fyndmaterialet utgjordes av keramik, flintavslag, bränt ben, ett fragment smidesslagg och stenföremål (ett fragment av en yxa, en knacksten, två fragment av malstenar och del av en slipsten). Fynden förekom i alla typer av anläggningar men huvudsakligen i kokgropar, ugnar och gropar. I en av kokgroparna (4186) påträffades en stor mängd välbevarad keramik. Flera fragment av ett större förrådskärl påträffades även i vad som tolkas som en avfallsgrop (836). Utöver detta förekom enstaka fynd förekom i både stolphål och matjorden.
|
Fyndmaterialet utgjordes av keramik, flintavslag, bränt ben, ett fragment smideslagg och stenföremål (ett fragment av en yxa, en knacksten, två fragment av malstenar och del av en slipsten). Fynden förekom i alla typer av anläggningar men huvudsakligen i kokgropar, ugnar och gropar. I en av kokgroparna (4186) påträffades en stor mängd välbevarad keramik. Flera fragment av ett större förrådskärl påträffades även i vad som tolkas som en avfallsgrop (836). Utöver detta förekom enstaka fynd i både stolphål och i matjorden.
|