Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Åhus 2016

Förundersökning i Åhus

Boplatser, strandaktiviteter, en vallanläggning och spännande metallfynd

Under senvåren har vi genomfört en förundersökning av ett område väster om Åhus, vid golfbanan. Där har vi undersökt sex delområden, varav alla uppvisade lämningar av olika karaktär och spridning.
 
Inom tre av delområdena finns lämningar av boplatser och andra aktivitetsplatser. Lämningarna är inte daterade med säkerhet ännu – vi väntar på att få svar på C14-analyser – men troligen är de från brons-/äldre järnålder och på två av platserna även från neolitikum. Gropar och härdar dominerar spåren, stolphål påträffades, men inga hus identifierades. I jordprover framkom påfallande lite makrofossil (förkolnade fröer, sädeskorn mm), men i några gropar fanns sädeskorn (skalkorn) vilket indikerar närhet till hus. Trots närheten till den viktiga vikingatida platsen Transval påträffades inga säkra spår från yngre järnålder.

I det nordliga området finns en lagerbildning som kan ha bildats i strandzonen vid havets högsta nivå. Detta kan ha inträffat under mesolitisk tid. I lagret hittade vi avslag av flinta, vilket kan tyda på strandnära aktiviteter under denna tid.
 
I ett av de södra områdena framkom ett lager i fåra som kan utgöra rest av en större vallanläggning. Man har tidigare noterat att grödorna växt på ett annorlunda sätt i ett halvcirkelformat stråk söder om undersökningsområdet, vilket kan tyda på att vallanläggningen fortsätter där. Det är i så fall en ganska stor anläggning, dess diameter kan ha varit 250 m.
 
I hela området har vi vid metalldetektering hittat en stor mängd metallfynd som kan dateras till medeltid och historisk tid, bl.a. medeltida mynt och en blyplomb som förseglat en rulle med textil som köpts in från Göttingen under 1500- eller 1600-tal. Generellt så kännetecknas metallfynden av en ganska exklusiv prägel, något man snarare skulle vänta sig från stadslagren inne i Åhus. Vi har inte hittat något som tyder på att det låg en gård härute under medeltid eller tidig historisk tid. Kanske är det snarare så att materialet transporterats ut hit från centrala Åhus av någon anledning. Vi får återkomma när detta har klarnat.

Picture
Förundersökningsschakt i västra Åhus.
Picture
En kokgrop från brons- eller äldre järnålder.
Picture
En blyplomb som förseglat en rulle med textil som köpts in från Göttingen under 1500- eller 1600-tal.

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...