Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Publicerat » Böcker

Böcker

Här finns böcker som Sydsvensk Arkeologi har publicerat, som ensam utgivare eller tillsammans med andra organisationer. 

Vill du köpa någon av böckerna nedan, kontakta oss på fakturor@sydsvenskarkeologi.se. 
 

Simrishamn 900 år

Inför Simrsihamns 900-årsjubileum planeras tre böcker om stadens historia. Den första, "Simrishamn 900 år", publicerades i somras och såldes snabbt slut. I boken finns tio artiklar som lyfter fram händelser, platser och personer som präglat Simrishamn i stort och smått. Bland annat beskrivs resutlaten av de omfattande utgrävningarna på Stenbergska tomten i centrala Simrishamn. De tidigaste spåren är från jägarstenåldern när människor fiskade och jagade i området; då en strandzon invid Östersjön. Med jordbruk och boskapsskötsel kom nya möjligheter till försörjning. Fynd av keramik med datering kring 3000 f.Kr. ger, liksom avfall från tillverkning av yxor och mejslar av flinta, en bild av stor hantverksskicklighet. Sandflykt kom att dölja boplatsen på stranden, men i övergången till bronsålder märks åter en omfattande aktivitet och långväga kontakter. Ristningar på en sten antyder kopplingar till Simrishamnsområdets berömda hällristningar, medan hjulspår i sanden visar resenärer på väg ner mot den nu avlägsna stranden. I den medeltida staden låg tomten i ett utkantsområde där man ägnat sig åt odling på terrasser i den branta sluttningen mot norr. Men även sillfisket har lämnat spår i form av lerbottnar och under 1200-talet stod ett bostadshus på platsen. I boken finns många fina fyndfoton kompletterade med kartor och annat bildmaterial ur kvarterets växlingsrika historia.

​
Artikeln om Stenbergska tomten kan laddas ner som pdf här. 

Boken finns i nytryck och kan beställas via Österlens museum: 
osterlens.museum@simrishamn.se

Boken är inbunden, 250 sidor och rikt illustrerad. 
Pris 290 kr. 
​
Picture

Boken har fått en positiv recension av historikern Gunnar Wetterberg i Ystads allehanda 4 september 2021. Texten om Stenbergska tomten nämns speciellt.  Läs recensionen här. 

Att leva vid Vesan
​

​I maj 2011 inleddes de arkeologiska slutundersökningarna inför byggandet av nya E22, Sölve–Stensnäs, i västra Blekinge, det dittills största arkeologiska projektet i Blekinge avseende arkeologiska lämningar och antalet medverkande arkeologer. Sammanlagt undersöktes åtta platser. Resultaten innebär en stor del helt ny kunskap om området och ger en fördjupad inblick i de olika förhistoriska perioderna. 

Nu har projektet sammanfattats i en syntes med 15 artiklar som tar upp olika aspekter på livet kring den tidigare sjön Vesan, från äldre stenålder till järnålder. Den dramatiskt föränderliga miljön, fiskets och jordbrukets betydelse, gravseder och boplatsstrukturer under olika perioder är några av de teman som tas upp i boken. Undersökningarna har givit ny kunskap om området och även bidragit till fördjupade inblickar i kulturutvecklingen i Skandinavien under olika perioder av förhistorien. 

Projektet var ett samarbete mellan Blekinge museum, Sydsvensk Arkeologi, Kalmar läns museum, Kulturparken Småland/Smålands museum och Riksantikvarieämbetet.

Boken kan beställas via Blekinge museum:


Blekinge museums museibutik

​Boken är på 460 sidor, är rikt illustrerad och kostar 400 kr plus frakt och emballage.

Picture

Picture

Döden



Första boken i M-arks (Museiarkeologiska branschorganisationens) skriftserie behandlar temat döden. Läs om gravar, ben, begravningsritualer och galgbackar och mycket annat.

I bokens elva artiklar presenteras nya rön och tolkningar från större delen av södra Sverige.


Pris: 150 kr
porto
tillkommer







Picture

Forntid möter framtid
- Arkeologi på ESS-området

Februari 2015 invigdes en mindre utställning om resultaten från ESS-undersökningen på Lunds Universitets Historiska Museum. Utställningen visar några av alla de föremål från stenålder och järnålder som hittades vid undersökningen hösten 2013.

Till utställningen har en bok tagits fram. I den beskrivs resultaten i korthet.

Pris: 100 kr
porto
tillkommer




Picture

Staden vid kusten
– Arkeologiska berättelser i Citytunnelns spår

I samband med Citytunnelprojektet i Malmö genomfördes stora arkeologiska undersökningar av Malmö Museers arkeologer under åren 2001–2003. Boken Staden vid Kusten– arkeologiska berättelser i Citytunnelns spår presenterar några av de viktigaste resultaten och sätter in dem i en bred historia om Malmö och dess omland.

Boken har producerats av Citytunneln, Malmö Museer och Sydsvensk Arkeologi.

Pris: 150 kr
porto tillkommer

Bild

Istabygravfältet



Här presenteras en samlad bild av det stora gravmaterialet från Istabygravfältet på Listerlandet i västra Blekinge. På gravfältet undersöktes ett 80-tal gravar från yngre förromersk järnålder och äldre romersk järnålder.

Boken innehåller sex artiklar, om bland annat det rika material av gravgåvor som påträffades i gravarna och om det intressanta benmaterialet.

Boken har getts ut av Blekinge museum i samarbete med Sydsvensk Arkeologi.

Pris: 150 kr
porto tillkommer





​

 

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...