Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Åhus kyrka 2018

Undersökningar i Åhus S:ta Maria kyrka

Sedan hösten 2017 har vi gjort flera arkeologiska insatser i Mariakyrkan i Åhus, detta eftersom kyrkan genomgår en större renovering som beräknas vara färdig i mars/april 2019. Problem med sättningar i golven, har tillsammans med kyrkans behov av invändig ommålning, underhåll av ledningar, bänkar och glasfönster lett fram till ett renoveringsprojekt med många involverade aktörer.
 
Mariakyrkan byggdes ursprungligen med ett långhus och kor i gråsten under andra halvan av 1100-talet, och var för sin tid en ganska stor kyrka. Sannolikt har kyrkan tillkommit på initiativ av ärkebiskopsstolen i Lund, som då var ägare till området vid Helgeås mynning. Under första halvan av 1200-talet revs gråstenskoret och man uppförde ett nytt i tegel med en halvrund absid i öster. Absiden revs emellertid inte långt därefter, och koret förlängdes till dubbel storlek med rak avslutning i öster. Kyrkan har sedan dess haft ett dubbelkor. Före 1200-talets slut utökades även långhuset i väster, och vid medeltidens slut restes västtornet. År 1905 genomgick kyrkan en stor renovering och ombyggnation under ledning av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin.
 
Den arkeologiska insatsen i det nu pågående renoveringsarbetet inleddes under hösten 2017. Vi grävde två provgropar på utsidan av södra korhusväggen för att studera grundmurens konstruktion, och för att se om den kunde vara del i sättningsproblemen. Vi kunde konstatera att gråstenssyllen är en gedigen konstruktion utan sättningar, samt att den strävpelare som idag stöttar korväggen sannolikt ursprungligen utgjort östra gaveln till ett kapell.
 
Därefter har vi grävt under orgelläktaren i långhuset - i resterna av Skomakarkapellet byggt år 1510. Vi har även undersökt och tömt ett gravvalv i koret, eftersom man behövde mura upp två stödmurar i den. De som begravdes sist i kammaren är sannolikt prosten Peder Pedersen och hans hustru Dina Hansdotter, vilka avled i mitten av 1600-talet. Under dem låg ytterligare minst fyra personer, som gravlagts långt tidigare. Gravarna var välbevarade, och det fanns både textilrester, kistdelar och ett stort växtmaterial som använts när man bäddat till de döda i kistorna. Kvarlevorna kommer att återföras till gravkammaren.
Picture
Under orgelläktaren. Undersökningen av golvet i resterna av Skomakarkapellet företogs i lampljus och 1,5 m takhöjd. Vi kunde konstatera närvaron av ett lergolv som täckte den rivna sydväggen i långhuset.
Picture
Renoveringen av kyrkan har medfört att golven tagits upp. Den stora altartavlan från 1636 är inslagen i skyddstextil. Prästagraven skymtar i förgrunden.

Picture
Undersökningen av Prästagraven pågår! Vi fick hantera mycket organiskt fyndmaterial i form av kistdelar, torkade växter och kläddetaljer. Den rostiga järnbalken från 1905 kommer att ersättas av två nya stödmurar.


Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...