Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Vintrie 2011 » Blogg Vintrie

Dagbok från Vintrie


 
Vecka 43 - 46
Undersökningen avslutad – sista rapporten från fältarbetet

Långdösen är nu färdigundersökt. Vi har fått en bra bild av dess konstruktion med både stenbrätte, kantkedja och två kammare. En av kamrarna har öppningen åt norr medan den andra tycks ha öppningen åt sydväst. I de delar av stenbrättet som bör ha legat nära öppningarna har vi även de största koncentrationerna av keramik med i flera fall mycket fint dekorerade skärvor från flera olika typer av kärl.

Det är också tydligt att vi har spår efter äldre bosättningsaktiviteter på den yta där dösen byggts. Vi har även yngre aktiviteter. Senneolitiska fynd har påträffats under hela undersökningens lopp, senast en mycket fin tunnbladig flintyxa.

Ett särskilt spännande fynd är en tämligen djup grav precis innanför kantkedjans sydöstra hörn. I gravens övre del låg spridda ben från en individ, dock inte i anatomisk ordning. I botten på graven låg det däremot välbevarade rester efter en vuxen individ. Personen har lagts på mage med ena benet något uppdraget. Ställningen påminner lite om framstupa-sidoläge. Ett järnföremål vid ena handen ger en grov datering till järnålder.
Bild
Graven i det sydöstra hörnet.
Som vi skrivit om tidigare finns det även gravar från historisk tid i och kring långdösen. Vi är nu uppe i ca 10-11 individer som begravts här. De sista dagarna kommer att ägnas åt de 5-6 skelettgravar som schaktades fram vid det avslutande arbetet med att ta bort dösens stenbrätte.

I den sista graven som undersöktes på det södra området hittades en del små tandfragment som visade att individen begravts med huvudet mot norr. Vid huvudet låg det även ett flintspån. I fotänden stod ett komplett kärl nedställt som gick att plocka upp helt direkt ur sanden. Kärlet är helornerat med vinkelband vilket visar att det rör sig om en grav från stridsyxetid.
Bild
Stridsyxekärlet har plockats upp.
Undersökningen avslutas de närmaste dagarna. Det här var alltså den sista rapporten från fältarbetet.

 
Vecka 41 - 42
Oväntade begravningar i långdösen

De senaste veckornas stora överraskning var ett par begravningar i långdösen. När vi började leta efter gravkammaren stötte vi på skelett. Inte så konstigt kanske. Ända tills vi insåg att den individ som låg där är från historisk tid, troligen från 1700-talet. Ett par mynt som låg intill den döda kan förhoppningsvis ge oss närmare svar. Utöver det har vi även hittat rester efter ytterligare någon individ. De här människorna har alltså begravts utanför kyrkogården och dessutom i en grav från stenåldern. Möjligen har större delen av stenarna, takblock, kammarstenar m.m. redan varit borta när individerna begravts. Kanske har de använts till kyrkobyggen i närheten. Vår hypotes i nuläget är att det rör sig om en liten pestkyrkogård.
Bild
En av de gravlagda i långdösen.

 
Vecka 39 - 40
Gravundersökningen har kommit igång

De senaste veckorna har ägnats åt gravundersökning. Långdösens stenbrätte har tagits fram till stor del. Vi kan konstatera att det finns stenavtryck efter en förmodad kantkedja innanför brättet.

Fynden är sparsamma men det finns en del fint dekorerad keramik. Likaså har vi hittat ett antal yngre föremål i form av senneolitiska flathuggna föremål i kantkedjan.

Arbetet med de yngre gravarna pågår också för fullt. En dubbelgrav med en preliminär datering till stridsyxekultur undersöks i nuläget liksom ett antal förmodade gravar från senneolitikum.
Bild
Långdösens stenbrätte undersöks.

 
Vecka 35 - 38
Gravarna är framschaktade

De inledande veckorna har ägnats åt att schakta fram gravlämningarna. Vi har konstaterat att långdösen är förhållandevis välbevarad, och ett stenbrätte har kunnat rensas fram som visar dess storlek. Brättet visar att långdösen varit omkring 10 m bred och 20 m lång.
Bild
Arkeologerna rensar fram långdösen i Vintrie.
Utöver det har flera stenpackningar och förmodade gravar schaktats fram inom gravfältet med gravar från den yngsta delen av stenålder. Över några av gravarna har det sannolikt funnits mindre högar men dessa har plöjts ut genom århundraden av jordbruk på åkern.

Arbetet fortsätter nu med framschaktning av järnåldersgårdarna.
Bild
Gravfältet schaktas fram.
Snabblänkar:

Vecka 35 - 38

Vecka 39 - 40

Vecka 41 - 42

Vecka 43 - 46

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...