Forskningsprojekt » Degeberga
Den förkristna kultplatsen i Degeberga - ett forskningsprojekt
Under hösten 2013 drog Sydsvensk Arkeologi igång ett forskningsprojekt i Degeberga i östra Skåne. Här har vi tidigare undersökt en del av en förkristen kultplats med gravar, en hålväg och ett linjärt monument i form av rader av stolphål, gropar och härdar parallellt med vägen.
Stolparna har varit mycket regelbundet placerade och både kraftiga och höga. Vi kunde följa raden på en sträcka av 135 meter, men den har troligtvis varit längre eftersom vi varken kunde avgränsa den i norr eller söder. Gravarna daterades till yngre förromersk järnålder – yngre romersk järnålder (cirka 100 f.Kr –300 e. Kr), medan monumentet daterades till äldre romersk järnålder – folkvandringstid (cirka 1 – 550 e. Kr). Positiv markägare och generösa bidrag gör projektet möjligt Tack vare en intresserad och positiv markägare samt generösa bidrag, har vi fått möjlighet att göra fördjupade studier av platsen och dess omgivning. Ylva Wickberg och Tony Björk leder projektet, som finansieras av Anders Althins Stiftelse, Ebbe Kocks Stiftelse och Sydsvensk Arkeologi AB. Tillstånd att få utföra en arkeologisk undersökning har beviljats av Länsstyrelsen i Skåne län. Undersökningen ger svar på många frågor Det vi ska göra nu är bland annat att ta reda på mer om monumentets sträckning i landskapet, få ett bredare underlag för dateringar, och se om det finns fler överodlade gravar i området. Vi kommer att göra en magnetometerundersökning, en metalldetektering och gräva sökschakt för att belysa några av alla de frågor som finns om platsen. Magnetometer är en prospekteringsmetod som inte skadar marken; man mäter magnetfält för att få en uppfattning om vad som finns kvar i marken, under matjordslagret. Med metoderna hoppas vi få svar på monumentets utbredning och storlek, om det inhägnade ett område eller var en linjär konstruktion. Vi önskar även få svar på dess funktion, var det en symbolisk avgränsning av en yta eller en manifest markerad processionsväg? Hur förändrades platsen under användningstiden? Vi är övertygade om att det underliggande syftet var av politiskt och religiöst slag, ett manifest monument som var menat att dominera närmiljön och synas på långt håll i landskapet. Visningar för allmänhet och skolor Samtidigt med fältarbetet kommer vi att hålla visningar för allmänheten och skolklasser i samarbete med pedagoger från Regionmuseet Kristianstad. Georadarundersökning i DegebergaI mitten av oktober gästades undersökningen av ett arkeologiskt forskarlag från Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology (LBI) i Österrike.
Läs mer » Ny artikel berättar mer om Degebergaprojektet
I artikeln som publicerats i Fornvännen presenteras resultaten från en kompletterande arkeologisk undersökning av resterna efter den linjära, monumentala raden av träpelare vi första gången undersökte i Degeberga, östra Skåne, år 2011. Vår kunskap om monumentets utsträckning och datering har förfinats efter den nya undersökningen år 2013.
Samtidigt som vi undersökte lämningarna i Degeberga pågick en omfattande arkeologisk undersökning av ett än mer storslaget monument i anslutning till Gamla Uppsala. I vår artikel jämför vi konstruktionen i Degeberga med liknande även på andra platser, som Önsvala och Färlöv i Skåne och Tomteboda i Uppland. Vi presenterar här en tolkning av dessa monument med symmetriskt placerade kraftiga och höga pålar i räta led på platser som var viktiga att markera och kontrollera. Det är tydligt att de hade stor regional betydelse, att de var relaterade till centralplatser och att idén och syftet med dem var gemensamt för de politiskt och militärt inflytelserika grupper som uppförde dem över en stor del av Skandinavien år 400-650 e.Kr. Ladda ner artikeln här » Läs mer och lyssna
Rapport från undersökningen 2013:
» Ladda ner rapporten Degeberga 26:3 Resultaten har även publicerats i en populärvetenskaplig artikel i Gärds Härads Hembygdsförenings årsbok 2014. » Ladda ner artikeln från Gärds Härads Hembygdsförenings årsbok som särtryck (pdf 1,5 mb; nytt fönster) Rapport från undersökningen 2011: » Degeberga 26:3, Degeberga socken, Skåne, SU 2011. Rapport 2012:20 (pdf; nytt fönster) Artikel i Fornvännen nr 2, 2013: » Linear Iron Age monuments at Degeberga in Scania and elsewhere in Sweden. Evidence for a radical transformation of the ritual landscape Vetenskapsradion Historia » Pålraden i Gamla Uppsala – hästbuffé eller skrytallé I programmet berättar bl a Tony Björk om pålraden i Degeberga. (Sändes torsdag 16 januari, 2014) |