Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » E22 Sätaröd-Vä

Undersökningar i E22 sträckning Sätaröd-Vä

Bosättningar, odlingslämningar och historiska kartor

Under hösten genomför vi en arkeologisk undersökning av fyra platser inom den nya sträckningen för E22 mellan Sätaröd och Vä. Projektet är ett samarbete mellan Sydsvensk Arkeologi och Jönköpings länsmuseum. Två lokaler omfattar delar av bosättningar, lokal 22 en tidigneolitisk boplats och lokal 15 en boplats daterad till sen bronsålder-tidig järnålder. Ytterligare två lokaler består av fossil åkermark i form av röjningsrösen.

Inom lokal 22 (Tings Nöbbelöv-Vä) har vi dokumenterat kulturlager, fossilt matjordslager och ett antal stolphål och gropar. En del av stolphålen ingick i två, möjligen tre, mindre hyddor och en av groparna har visat sig innehålla mycket välbevarat makrofossilt material i form av förkolnade sädeskorn. Fyndmaterialet utgörs till övervägande del av flinta och keramik. Särskilt iögonfallande är tre tvärpilar av flinta, ett antal fragment av flintyxor och tidstypiska ornerade keramikskärvor. Det påträffades även en mindre mängd bränd lera och brända ben.

Inom lokal 15 (Tullsåkra) har det undersökts en boplats från sen bronsålder-tidig järnålder. Här dominerades lämningarna av härdar, gropar och rännor. Ett troligt tvåskeppigt långhus, som varit minst 13 m långt, dokumenterades men en eventuell fortsättning gick in under den befintliga Tränevägen. En stor härdgrop i husets mitt mynnade ut i en drygt 3 m lång ränna med mycket fet och sotig fyllning, som sträckt sig ut mot husets förmodade vägglinje. Fyndmaterialet är blygsamt, med en flintskrapa och enstaka flintavslag som de enda fynden.

Vi undersöker även två lokaler med fossil åkermark i form av röjningsrösen. De ligger i anslutning till Sätaröd och Tågarp på Linderödsåsen. Syftet är främst att datera odlingen på åsen för att förstå den i förhållande till  bebyggelseutvecklingen på slätten. Därför genomförs C14-analyser och pollenanalyser av material från rösena.

Parallellt med dessa fältinsatser pågår en kulturgeografisk studie av Skättilljungaområdet. Syftet med denna kulturlandskapsanalys är att studera äldre markanvändning utifrån det historiska källmaterialet (fr.a. kartor) och synliga element i dagens landskap för att kunna diskutera processer i landskapet över tid och eventuella skillnader mellan bygderna på Linderödsåsen och på Kristianstadslätten.





Picture
Lokalernas placering utmed den nya vägsträckningen för E22 norr om Tollarp.
Picture
En av hyddorna på lokal 22. Hålen där stolpar som burit upp konstruktionen har stått är markerade med gula pinnar. Oktober 2016.
Picture
Anna-Sara Noge undersöker en av härdarna på lokal 15. Oktober 2016.
Picture
Dokumenterade anläggningar på lokal 22. Kulturlagret är markerat i grått och stolphålen tillhörande hyddor i rött.
Picture
Dokumenterade lämningar på lokal 22. Stolphålen tillhörande långhuset markerade med rött.
Picture
De neolitiska boplatslämningarna på lokal 22 schaktas fram. Oktober 2016.
Picture
Här finns spår av äldre odling på Linderödsåsen i form av röjningsrösen på sluttningen. September 2016.
Picture
Fynd av tidigneolitisk trattbägarkeramik på lokal 22. Oktober 2016.

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...