Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Fjälkinge SU 2021

Picture
Husgrund till en mindre ekonomibyggnad öster om gården. I omkring hittades rikligt med slaktavfall i form av djurben.

Slutundersökning inom Fjälkinge Bytomt

Under juni månad undersökte Sydsvensk Arkeologi ett område inom Fjälkinge bytomt. Anledningen till undersökningen var att kommunen skulle bygga en dagvattendam. Slutundersökningen hade föregåtts av en förundersökning som visade lämningar av en fyrlängad gård inom området. Gården visas även på skifteskartor från 1787 och 1811. Vid undersökningen schaktades matjorden inom ett ca 200 kvadratmeter stort område bort. Matjorden på platsen var väldigt tjock, på sina ställen över en meter, vilket försvårade schaktningsarbetet avsevärt. När väl schaktningsarbetet var färdigt visade sig lämningar från de fyra längorna i form av golv, stensyllar och vägglinjer. Den södra längan låg nästan i sin helhet utanför undersökningsområdet och undersöktes därför inte. Vilket var syd då det bedömdes att det var bostadslängan. Den norra länga har varit stallänga med ett förrådsutrymme i den västra delen. Den västra längan förefaller ha byggts betydligt senare än de andra tre och var mycket dåligt bevarad. Men en port stor nog att köra in mindre vagnar har byggts i den södra delen av längan. Den östra längan innehöll flera intressanta iakttagelser. Ett större upplag av spik hittades i ett av rummen, i samma rum hittades en bronsfil. I ett angränsade rum hittades vad som tolkas vara en ungskonstruktion för bronsgjutning. Huslängan verkar haft olika hantverksfunktioner. Även tre brunnar undersöktes och botten på alla tre hittades välbevarat trä som förhoppningsvis med dendrokronologis datering kan visa gårdens olika faser.

Överhuvudtaget verkar framför allt metallhantverk ha varit vanligt på gården. På gårdsplanen hittades ytterligare tre ungskonstruktioner för bronshantverk och fem ässjor för järnsmide. Dessutom hittades ett 20-tal slipstenar och flera knivämnen och knivblad. Har skiftats 1811, vilket innebär att gårdsfolket lämnat gården och byggt en ny på annan plats. I samband med att gården lämnades har man flyttat med sina saker till den nya gården och därför var undersökningen relativt fyndfattig för den här typen av arkeologiska lämningar. Man har även bränt gården, troligen för att öppna upp ytan för odling så småningom.

Inom undersökningsområdet undersöktes även anläggningar som förefaller ha en förhistorisk datering. I en härd hittades en yxegg till en flintyxa som dateras till bondestenålder och analyserat organiskt material i två anläggningar tyder även de på dateringar till förhistorisk tid.
Picture
Den slipade stenyxan som hittades i en anläggning under gårdsplanen.

Picture
En av de undersökta ässjorna.
Picture
Brända plankor som visar att huset brunnit efter att man flyttat ut alla saker.
Picture
En av de undersökta brunnarna. Den var helt stenfylld, troligen har man fyllt brunnen med rivningsmassor.

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...