Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Grevie kykrby 1,2,5, 2021

Fortsatta undersökningar i Grevie kyrkby

Under hösten undersöktes tre områden strax öster om Grevie på Bjärehalvön. Undersökningarna är de sista arkeologiska insatserna för den stora vattenledning som ska byggas mellan Ängelholm och Torekov. De tre undersökningsområdena kallades område 1, 2 & 5 och de hade väldigt olika karaktär. Alla tre områdena ligger höglänt på den södra delen av Bjärehalvön, men framför allt område 1 ligger väldigt spektakulärt på den högsta punkten i området med en fantastisk utsikt över Kullaberg.

Ca 30 m norr om område 1 ligger Storehög, en stor gravhög som dateras till bronsålder. Inom område 1 undersöktes ett kulthus, alltså en religiös samlingsplats som dateras till järnålder. Två stensättningar (gravmonument) kunde också konstateras. En av dem hade gravläggningen kvar och vid undersökningen av den upptäcktes nio glaspärlor och metallföremål. Inga ben var bevarade. Längs söderut i området hittades en stensatt väg som upptäckts redan under förundersökningen men som nu togs fram i sin helhet. Vägens sträckning föreföll gå rakt mot gravhögen, Storehög.

Inom område två hittades ett stort antal kokgropar, gropar och stolphål. Kokgropar har använts för att laga mat i ”långkok” och dateras vanligtvis till bronsålder-äldre järnålder. Trots ett stort antal stolphål kunde inga hus konstateras vilket gör att vi tolkar området som en utkant av en boplats.

Område 5 var det största av de tre områdena och visade också den största variationen av arkeologiska lämningar. Fynd från området och dateringar från förundersökningen visar att området varit aktivt från åtminstone mellan neolitikum. Det som framför allt utmärkte område 5 var ett antal lertäktsgropar, alltså gropar där lera har samlats in för bland annat keramiktillverkning. Men även två troliga och 1 möjlig stensättning. 
Picture
Urnesspänne, påträffat vid metalldetektering i bytomten 2021.
Picture
Utredningen 2021 och undersökningen 2011 inlagda i ett ortofoto tillsammans med läget för bebyggelsen på gårdarna 18 och 19 enligt enskifteskartan från 1815.
Picture
Utredningsområdet 2021 i Gualövs bytomt. Tio år tidigare genomfördes en utgrävning på tomten norr om vår yta, där radhusen står idag.
Picture
Gualöv enligt den geometriska kartan från 1690. Utredningen berörde gårdarna 18 och 19 i den sydöstra delen av byn, belägna inom vad som betecknas som Öster Toften.
Picture
Gualöv på storskifteskartan från 1798. De vid utredningen berörda gårdarna är nr 18 (syd) respektive nr 19. Notera hur dessa gårdslägen ligger indragna från vägen (bygatan)!
Picture
Den före detta jordgubbsodlingen hade legat i träda en tid. Schaktning vid läget för gård 18.

Picture
En tydlig stolphålsrad och en förmodad väggränna. Fredrik Larsson mäter in anläggningar med GPS.
Picture
Rad av stolphål i schakt AS 2450. Två av anläggningarna uppmättes till ett djup av omkring 25 cm vid sondning.

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...