Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Ljungaviken FU 2018

Förundersökning i Ljungaviken, Blekinge


I varierande väderlek förundersöker vi lämningar i Ljungaviken, vid Sölvesborgsvikens östra sida i Blekinge inför kommande bostadsbyggnation. Det är känt sedan tidigare att det finns lämningar från mesolitikum, neolitikum och järnålder i området. Det rör sig om både boplatslämningar och gravar. Lämningarna ligger på olika nivåer under dagens markyta.

På grund av närheten till vattnet och en varierad strandlinje så har platsen under tidig stenålder legat mycket nära strandlinjen eller till och med varit en ö. I båda fallen har det varit ett gynnsamt boplatsläge och utnyttjats så under både mesolitikum och neolitikum. Senare har tjocka lager av sand överlagrat den tidigare markytan. Därför måste undersökningen ske på flera nivåer, som djupast 4 meter under dagens markyta. Flintmaterialet i de överlagrade markhorisonterna och anläggningarna tyder på att vi bland annat träffat på lager från mellersta mesolitikum.

Under järnålder har man främst anlagt gravar på de högre partierna i området.  Men vi har även påträffat huslämningar, gropar, härdar och kokgropar som visar att man också bott på platsen. Flera av dessa lämningar är ännu inte daterade men kan vara från flera olika förhistoriska perioder. 


Undersökningen sker i samarbete med Blekinge läns museum och Fornforskaren (Carl Persson).









Picture
Vissa dagar har det snöat ordentligt och för att mäta in anläggningarna i schakten behövdes det rensas. Intill en grop dök det här flintspånet upp. Den har kanske använts som kniv under mesolitikum.
Picture
I områdets sydöstra del kom flera stolphål med en härd och ett sotigt lager i mitten. Det krävs lite mer finrensning och kanske utvidgning av schaktet men troligtvis är det ett stolphus vi hittat. Än så länge är dateringen oklar.
Picture
En kokgrop som hör till någon av boplatsfaserna har undersökts.
Picture
Mesolitisk handtagskärna hittad i Ljungaviken.
Picture
Under tjocka lager med transgressionssand kommer ett tydligt gyttjelager som i sig överlagrar den mesolitiska markytan underst i profilen.
Picture
Carl Persson rensar fram den mesolitiska markytan under gjyttjelagret i ett av djupschakten.
Picture
Undersökningsområdet ligger längs med Sölvesborgsvikens nordvästra strand. Flera träd ska stå kvar inom bostadsområdet så det gäller att placera schakten där maskinen kommer fram. Erik Johansson bevakar schaktningen.


Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...