Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Önnestad 2017

Arkeologisk undersökning vid Önnestad


Två boplatser och spår av järnproduktion



Under mars-april 2017 gjordes en arkeologisk undersökning vid samhället Önnestad, knappt en mil väster om Kristianstad. Vid arbetet undersöktes delar av två olika fornlämningar. Det var dels en boplats från yngre bronsålder-förromersk järnålder (benämnd Önnestad 20) och dels en boplats från äldre och yngre järnålder, med spår av järnproduktion och/eller smide (Önnestad 76).

Den undersökta delen av Önnestad 20 var en intensivt använd del av boplatsen. Den innehöll en markant koncentration av härdar (eldstäder), som enligt förundersökningsresultaten alltså är från yngre bronsålder-förromersk järnålder. Här hoppas vi att makrofossilanalyser kan avslöja vad det är för verksamhet som har bedrivits på platsen. Vi fann även ett litet inslag av neolitiska flintor, till exempel en liten eggdel av en håleggad flintyxa. Det neolitiska inslaget vid undersökningen stämmer bra med förundersökningsresultaten, då det påträffades en grop som 14C-daterades till övergången mellan tidig- och mellanneolitikum.

Önnestad 76 ligger direkt intill den historiska byn Önnestad, så som utbredningen är känd från de äldsta historiska kartorna. Ortnamnet har sitt ursprung i järnåldern. Önnestad har varit en mycket stor by, även med skånska mått mätt, med omkring 30 gårdar redan under 1500-talet. Det är hittills ytterst lite som är känt om byn ur ett arkeologiskt perspektiv. De lämningar som nu undersökts utgörs av kulturlager, gropar, härdar, stolphål och en brunn. Fyndmaterialet utgörs främst av bränd lera och slagg. Dateringar från förundersökningen visar att lämningarna är både från äldre och yngre järnålder. Vid förundersökningen undersöktes bl.a. en ugn för järnframställning, som daterats till vendeltid. Slaggen från denna och ett urval slagg från de sönderplöjda ugnar eller ässjor som nu påträffats kommer att analyseras. Slagganalysen görs främst för att ge inblick i om det är produktion av järn eller smide, eller bådadera, som bedrivits på platsen.






Picture
Schaktning vid Önnestad. Mars 2017.
Picture
Slagg från järnframställning eller smide, påträffat i en ugn på boplatsen Önnestad 76.
Picture
Plan över lämningarna vid Önnestad 20 daterade till yngre bronsålder-förromersk järnålder.
Picture
Plan över lämningarna vid Önnestad 76 daterade till äldre och yngre järnålder.
Picture
En av härdarna vid Önnestad 76 under undersökning. Mars 2017.
Picture
Eggdel av en håleggad flintyxa som visar att det funnits människor på platsen Önnestad 20 under neolitikum.

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...