Rådhustorget i Landskrona
År 1929 invigdes fontänen Västanvind på Rådhustorget i Landskrona. Stadens marknadstorg framför det mäktiga Rådhuset fick ett nytt blickfång. Efterhand tillkom en noga mönsterlagd yta av olikfärgad gatsten. Idag, när svåra sättningar har upptäckts vid fontänens fundament liksom ett läckage från bassängen kring statyn, är det dags för en upprustning av hela anläggningen.
Därför genomfördes en förundersökning på torget under vecka 44. Det är högst sannolikt att den öppna ytan har fungerat som marknadsplats och torg ända sedan Erik av Pommern gav Landskrona stadsrättigheter år 1413. Men arkeologiskt sett har detta varit en vit fläck; inga utgrävningar har tidigare skett på Rådhustorget. Våra fyra dagar i fält innebar en möjlighet att samla in verkligt ny kunskap om den stad som unionskungen ställde så höga förhoppningar på för drygt 600 år sedan! Trots begränsad omfattning på undersökningen och sentida störningar blev resultaten verkligt bra. Det var emellertid bara möjligt att gräva där nya ledningar och annan utrustning till fontänen skulle placeras. Men i två schakt berättade lagerbild och stratigrafi helt olika saker fast de bara låg några få meter från varandra. Under det sena 1800-talets vällagda kullersten syntes spår från rivningen av det medeltida rådhuset och uppförandet av dess nygotiska ersättare. Längre ner doldes lämningar efter köpstadens torgmiljö. |
I den östra ytan fanns bara en hårdgjord nivå; under den låg ett tjockt lager bestående av ris, kvistar, träflis, slaktavfall i form av djurben – allt sannolikt blandat med stora mängder kreatursgödsel. Rännor som kan ha fungerat som gränser, en indelning av ytan, påträffades också. Schaktet i väster berättade en annorlunda historia. Här påträffades tydliga hårdgjorda, trampade nivåer och samt ett tunt lerlager som kanske utgör spår efter en marknadsbod. Redan från första stund hade man lagt ut ett hårt, grusblandat lager fullt med småsten över det naturliga strandgruset.
Den preliminära tolkningen blir i nuläget att vi ser en tudelning av marknadstorget i Landskrona, en funktionell uppdelning som rått ända från stadstidens inledning. Framför det senmedeltida rådhuset har en hårdgjord och noga städad yta rymt enkla bodar och stånd till försäljning av allehanda varor. Den östra delen har däremot varit platsen för kreatursfållor. En plats både för boskap som skulle försäljas och för de dragdjur som krävdes för transporter av varor in till marknaden. Så kom torgmiljön att fungera under sekler, oberoende av vilka förändringar som staden i övrigt genomgick.
Det begränsade fyndmaterialet stöder bilden, där keramik i form av trefotsgrytor, fat och krukor av yngre rödgods hamnar i intervallet 1500–1600-tal. Även en enstaka skärva tyskt senmedeltida stengods av Siegburgtyp påträffades. Ett ämnesjärn och en liten metallvikt av den typ som bland annat apotekare använde ger antydningar om den handel som har bedrivits här. Förhoppningsvis kommer resultaten från de analyser som kommer att utföras på jordprov hämtade ur olika lager att ge ytterligare information om varor och köpenskap i gången tid på Landskrona torg. Utgrävningen uppmärksammades i Radio P4, Helsingborgs dagblad och SVT! Radio P4 - Ett längre inslag i Eftermiddag i P4 Malmöhus där vår arkeolog Fredrik Larsson är med två gånger, spola fram till 46.10 och 1.20.25. Eftermiddag i P4 Malmöhus 2 november 2022 | Sveriges Radio Radio P4 - Ett kortare inslag med vår arkeolog Fredrik Larsson. Arkeologi innan fontänrenovering – keramikfynd i centrala Landskrona - P4 Malmöhus | Sveriges Radio Helsingborgs Dagblad - Två artiklar i HD (tyvärr ligger de bakom betalvägg, men är du prenumerant kan du gå in och läsa) https://www.hd.se/2022-10-21/slukhal-pa-radhustorget-leder-till-arkeologisk-utgravning https://www.hd.se/2022-11-02/arkeologerna-har-hittat-ben-och-keramik-under-radhustorget SVT - Ett kort inslag på SVT Nyheter Helsingborg 500 år gamla skelettdelar hittade vid utgrävning i Landskrona | SVT Nyheter |
|