Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Södra Sallerup FU 2017

Förundersökning i Södra Sallerup

Under senhösten har vi genomfört en större förundersökning i Södra Sallerup, på en yta väster om Yttre Ringvägen i Malmö.  Området ingick i en större yta som utreddes förra hösten och vi hade ringat in flera områden som var intressanta att gå vidare med i en förundersökning.

I området ligger en befintlig bronsåldersgrav och vår tidigare utredning visade att det förmodligen funnits fler - kanske ytterligare tre - bronsåldershögar i området.  Två av dem identifierade vi troligen redan vid utredningen, genom spår under mark plus förekomst av möjliga gravgåvor i form av fragment av bronssvärd i matjorden. Den tredje högen påträffades på en markant höjd nu under förundersökningen i form av en tydlig kantränna, ca 15 meter i diameter. Intill högen påträffade vi spår av stolpbyggda hus. Det är ännu inte avgjort hur dessa hus var konstruerade - om de var två- eller treskeppiga - och de är ännu inte daterade. Husen kan ha varit äldre än högen, och utgjort en manifest boplats på högsta kullen där hus stått i flera generationer, de kan ha varit samtida med högen och kanske utgjort någon form av ceremoniell byggnad precis intill graven, eller var de yngre än högen och visar att man ganska snart efter att graven slutade användas har tagit området i anspråk för bosättning och kanske till och med tagit bort högen. Detta återstår att reda ut när vi fått C14-dateringarna från stolphålens fyllning.

Centralt på förundersökningsytan hade vi redan under utredningen påträffat en mängd intressanta metallföremål i matjorden som kunde tyda på att metallhantverk pågått någonstans på platsen. Nu under förundersökningen kunde vi ringa in ett område med två större lager i vilka vi bland annat fann mindre slaggbitar. I lagren fanns partier med mycket sten men någon större eldstad för metallhantverk påträffades dock inte. Det återstår att datera lagren och säkerställa kopplingen till metallhantverk.

I den sydvästra delen av området finns den bevarade bronsåldershögen. Kring denna planeras ett mindre parkområde varför detta område inte ingår i förundersökningen. Våra resultat tyder dock på att området kring den befintliga högen utnyttjats för olika aktiviteter under flera förhistoriska perioder, bland annat bosättningar.

Picture
Besökare får en introduktion till grävningen uppe på den befintliga gravhögen.

Picture
Plan över område på en markerad höjd med spår av kantränna som funnits kring en bronsåldersgrav (i mörkröd färg) och stolphål (blå färg) efter stolpbyggda byggnader. Andra gropar är markerade med grönt, och härdar/eldstäder med svart.
Picture
Kasia Högström står som måttstock mitt i kantrännan.
Picture
Andreas Nilsson rensar fram det ena lagret där vi påträffade slaggbitar.

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...