En möjlig stensättning i Östra Sönnarslöv
Byn Östra Sönnarslöv ligger vid foten av Linderödsåsen, precis i skiljet mellan goda odlingsjordar och åsens lika varierade som kuperade terräng. Inför ett planerat husbygge fick Sydsvensk Arkeologi i uppdrag av länsstyrelsen att ta fram ett bättre kunskapsunderlag kring vad som i fornminnesinventeringen beskrevs som en ”möjlig stensättning”. Osäkerhetsfaktorn var betydande, eftersom den eventuella graven låg i ett skogbevuxet och blockrikt terrängavsnitt. Samtidigt var läget lovande, på en höjdrygg med fri sikt ut mot slätten.
Efter en begränsad avbaning med maskin och rensning för hand syntes att anläggningen sannolikt är en stensättning av förhistorisk karaktär. Mellan naturligt förekommande stenblock fanns en tydlig, tät stenpackning inpassad. Den begränsades av en något oregelbunden kantkedja med stenar i storleken 0,3 – 0,5 m. Stenarna i själva stenpackningen var avsevärt mindre, 0,10 – 0,20 m, och lagda i flera lager. På anläggningens yta låg både naturlig och slagen flinta utspridd. |
Det är högst troligt att fler stensättningar ligger i anslutning till den som nu delvis avtorvats och dokumenterats. Vid åsryggens högsta punkt fanns en mindre väg där en stensamling i skärningen antyder att ytterligare en gravliknande anläggning skadats då vägen anlades. Så slutsatsen efter en kort, men intensiv insats blir att mer av arkeologiska åtgärder krävs på platsen innan en eventuell markexploatering kan äga rum.