Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

Undersökningar » Vankiva 9:6 2020

Ett tidigare okänt gravfält i Vankiva

Under november genomförs en förundersökning i Vankiva norr om Hässleholm. En tidigare utredning på samma plats visade att det här kunde finnas gravar. Förundersökningen har nu bekräftat att det förekommer gravar i området. Ett gravfält, troligen från yngre järnålder, har legat på den svaga höjdrygg som den gamla vägsträckningen - idag Stjärneholmsvägen - sträcker sig utmed. Gravfältet är inte känt sedan tidigare och finns inte omnämnt i äldre skriftliga källor. Det är mycket ovanligt att man hittar tidigare helt okända gravfält, så undersökningen är på så vis unik.

Under en förundersökning undersöks bara en lite del av området, för att bekräfta vilken typ av fornlämningen det är, för att begränsa dess utsträckning och datera lämningarna. Här i Vankiva har vi undersökt en bråkdel av gravfältet i form av små titthål, men ändå kunnat dra vissa slutsatser.
​
Gravfältet har troligen bestått av brandgravar och resta stenar i olika formationer, bland annat ett par skeppssättningar. Den tydligaste av skeppssättningarna är helt symmetrisk och är ca 15 meter lång. De resta stenarna är idag borta. Det som återstår idag är mörkfärgningar där stenarna en gång stått. Några kilometer norr om platsen finns ett bevarat gravfält, Mala stenar. Man kan tänka sig att gravfältet i Vankiva sett ut på liknande sätt. Begravningarna utgjordes av kremeringar. Man brände de döda på bål och samlade sedan ihop en del av bålresterna och begravde dem i en liten grop eller urna. I detta fall har vi inte noterat några urnor, så troligen använde man sig här av enkla gropar. I dessa hittar vi bland annat brända benfragment, sot och träkol. Inom ramen förundersökningen har fem brandgropsgravar undersökts. I en av gravarna påträffades två små pärlor, en av karneol och en av bergkristall. De har förmodligen burits av en avliden när denna brändes på gravbålet.

Undersökningen omfattade även en mer östligt belägen kulle, och på denna dokumenterades ytterligare en grav. Denna består av en rektangulär stenfylld grop, minst 60 cm djup. Den har inte undersökts, men en trolig datering är neolitikum. Kanske är det en stridsyxegrav eller en senneolitisk grav?  

Förundersökningen har alltså inneburit att vi konstaterat ett stort antal gravar inom området. Om planerna på exploatering av området går vidare kommer gravarna att undersökas i en mer storskalig undersökning. Men innan dess ska vi bearbeta materialet, analysera och datera ben och träkol från gravarna, och skriva en rapport. Så vi återkommer med mer information så småningom!
​
Tills dess, läs mer om undersökningen i ett reportage i Norra Skåne.

Picture
En brandgrav med små små fragment av brända ben ligger i kanten på den lilla brandgropen. I fyllningen påträffades två pärlor.
Picture
Två pärlor påträffades i en av brandgravarna. Den vänstra av bergkristall, den högra av karneol.
Picture
Längs Stjärneholmsvägen finns en milsten. Har någon av stenarna från gravfältet hamnat i fundamentet till den?
Picture
Under förundersökningen har matjorden schaktats bort på mindre ytor och blottat färgningar efter resta stenar och brandgravar och andra gropar.
Picture
Den tydligaste skeppssättningen består av spår efter de resta stenarna som bildat ett skepp.
Picture
En skeppssättning på det närbelägna gravfältet Mala stenar. Så här kan skeppssättningen i Vankiva ha sett ut.
Picture
Även på den östliga kullen låg en trolig grav, en stenfylld, rektangulär grop som möjligen kan dateras till neolitikum.

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...