Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

BLOGG

Mat och hushåll på prästgården

15/5/2015

0 Comments

 
På 1600-talet var Kristianstad en fästningsstad i ett omstritt gränsområde, och under Skånska kriget fick staden verkligen känna på vad detta innebar. Efter det att staden intagits av danska trupper 1676, belägrades den av svenskarna fram till 1678. I alla krig får civilbefolkningen betala ett högt pris, och detta pris blir extra kännbart i en belägringssituation. I stället för bataljer och drabbningar på slagfältet är detta krigföring med tiden som vapen. Om matförråden sinar innan undsättningen kommer eller belägringsstyrkan har gjort slut på sina resurser, är man förlorad. Redan från början var Kristianstads förråd små, och ju längre tiden gick, desto mer övergick hungern i direkt svält. I en sådan situation är det förstås oundvikligen de svaga i samhället som drabbades hårdast: barnen och de gamla och sjuka. 

Picture
Kristianstad återerövras av danskarna den 15 augusti 1676. Efter detta följde en belägring med svåra umbäranden för stadsborna.
Vid tiden för belägringen var det ingen som officiellt bodde på prästgården, men vid utgrävningen har vi hittat mycket som tyder på att man dessförinnan måste ha levt ett rätt gott liv här. Vi har nämligen hittat stora mängder djurben, som visar att man i hushållet konsumerat tamdjur som exempelvis gris, får och ko. Efter grävningen kommer djurbenen att gås igenom mera noggrant av en osteolog (benexpert). På så sätt kan vi få närmare besked om exakt vilka djur man haft och hur gamla de var när de hamnade på tallriken. Kristianstad omges av vattendrag och våtmarker; ypperliga marker för såväl fiske som sjöfågeljakt. Vid utgrävningen har vi funnit stora mängder fiskben, och en intressant fråga är i vilken utsträckning man utnyttjat dessa lokala resurser. Vid utgrävningen samlar vi även in jordprover som senare skall undersökas av en miljöarkeologisk expert för att ta reda på vilka fröer och mikroskopiska växtdelar som finns representerade. Detta kan i sin tur berätta om vilka växter man använt i hushållet.
Maten har tillretts vid uppmurade spisar, och en hel del av den har säkert tillagats i trebensgrytor i keramik. På prästgården har vi hittat delar av en hel uppsättning sådana, från rejält tilltagna soppgrytor till små nätta såsgrytor. Trebensgrytorna i keramik eller metall var verkliga långkörare i det historiska köket. De fanns redan under senmedeltiden och användes fortfarande långt fram på 1700-talet. I vardagslag har maten sedan lagts upp på fat och skålar i röd keramik, ofta med färgglad dekor.
Picture
Delar av trebensgrytor.
Picture
Bottnen till en dekorerad skål i keramik.
I festliga sammanhang har prästgården dock haft resurser att duka upp en betydligt mera överdådig taffel. Vi har nämligen hittat ganska mycket importerad keramik och stengods, fajanser och till och med kinesiskt porslin, något som vid denna tid var en verklig lyxvara. Vi har även funnit rester av dricksglas, bland annat så kallade passglas. Detta var vackert dekorerade, höga och i det närmaste cylindriska glas som var indelade med vågräta linjer (pass), ungefär som dagens mätglas. Vid högtidliga sammankomster kunde då var och en av gästerna dricka ”ett pass” innan glaset gick vidare till nästa gäst. Att man investerat så mycket i exklusiva husgerådsattiraljer visar hur viktig måltiden och dess inramning var för att visa fram hushållets sociala status.

Picture
En skärva av en kopp med dekor i form av en drake. Kinesiskt porslin som detta var verkligt exklusivt i 1600-talets Kristianstad.
Enligt det skriftliga materialet skall det på prästgården också ha funnits ett brygghus. Tillverkning av öl var något som hörde till det enskilda hushållet. Det färdiga ölet förvarades därefter i trätunnor och när det skulle avnjutas tappades det upp med en ölhane. Just en sådan har vi faktiskt hittat på grävningen! Vi har även funnit delar av de tyska stengodskrus med metallock som den skummande, och förhoppningsvis välsmakande drycken hällts upp i. Kanske har rent av samma krus en gång höjts i en skål till Kong Christian!


Picture
Tappkran till en öltunna, en så kallad ölhane.
Picture
Hank med en bevarad del av infästningen till metallocket på ett tyskt ölkrus i stengods.
0 Comments



Leave a Reply.

    Kategorier

    All
    1600 Tal
    1600-tal
    1700tal
    Aktuell Arkeologi
    Analyser
    Arkeologiafton
    Arkeologidagen
    Arkeologisöndag
    Bastion Arvprins Gustav
    Befästningar
    Bjärehalvön
    Blekinge
    Bolagsresa
    Botildenborg
    Bromölla
    Bronsålder
    Bunkeflostrand
    Bäckaskog
    Contregard
    CT-skanning
    Datering
    Dokumentation
    Domsten
    E22 Sätaröd-Vä
    Erlandsrodagen
    Eskilstorp
    Fairyhill
    Fjälkinge
    Flinta
    Flintgruvor
    Forestad
    Föredrag
    Georadar
    Gravar
    Halland
    Hovrätten
    Husensjö
    Hököpinge
    Innovationsprocesser
    Jelling
    Järnålder
    Keramik
    Kistinge
    Konferens
    Kopparyxa
    Kristianstad
    Lediga Tjänster
    Lerbottnar
    Linderöd
    Ljungaviken
    Lockarp 8
    Lund
    Mark
    Medeltid
    Mesolitikum
    Metalldetektering
    Metod
    Moesgård
    Mynt
    Neolitikum
    Norra Hasslegården
    Nosaby
    Nyare Tid
    Näsby
    Osteologi
    Personal
    Pilbladet
    Prästgården
    Rapport
    Ringsjöbaden
    Ringsjöbaden
    Ruuthsbo
    Råvattenledningen
    Samlingar
    Senneolitikum
    Simrishamn
    Skanör
    Skepparslöv
    Stenålder
    S:t Olof
    Södra Hasslegården
    Södra Sallerup
    Tygelsjö
    Utbildning
    Utbildningsradion
    Vendeltid
    Viby
    Vikariat
    Vikingatid
    Välkommen
    YngreBronsålder
    Yngre Järnålder
    Yngsjö
    Åhus
    Århus
    Öja
    Östra Broby
    Östra Grevie

    RSS Feed

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...