I fredags var det slutgrävt på prästgårdstomten. Under de två sista veckorna lyckades vi till sist bli kvitt den envisa stubbe som hemsökt oss under hela grävningen, och vi fick äntligen möjlighet att undersöka vad som dolde sig därunder. Det visade sig att det faktiskt fanns en hel del byggnadslämningar kvar, och vi kunde bland annat belägga att den västra längan sträckt sig ända ut mot Hertig Carls gata. Prästgårdsanläggningen verkar alltså ha varit en trelängad gård, och i den sydvästra delen kunde vi tydligt se en passage mellan två byggnader.
Med hjälp av grävmaskin har vi också undersökt en del större strukturer, bland annat en stor grop som visade sig vara en brunn från 1800-talet; en av få ”störningar” från tiden efter 1600-talet. Vi har också arbetat med att gräva ut så mycket kulturlager och andra anläggningar som möjligt. Vädrets makter har oftast varit på vår sida, men vi har haft vår beskärda del av regndagar, då Kristianstadleran har visat sig från sin allra mest kladdiga sida.
|
Under grävningen har vi arbetat med Anders Gutehall som är specialist på arkeologisk dokumentationsteknik. Genom hans försorg har byggnadslämningarna blivit dokumenterade genom s.k. fotogrammetri. Detta är en teknik som går ut på att skapa en tredimensionell bild av ett objekt genom att kombinera en sammanhängande serie med högupplösta digitala fotografier. Syftet med detta är både att förbättra och effektivisera vårt analysarbete, och att ”bevara” lämningarna i digital form för att senare kunna visa hur det faktiskt såg ut när vi grävde.
Grävningen är nu avslutad men vi har på känn att prästgården egentligen bara har börjat avslöja sina hemligheter. Nu väntar nästa fas av undersökningen, nämligen analys- och rapportarbetet. Det är nu all den information vi fått fram under grävningen ska gås igenom, tolkas och sammanställas. Med detta inlägg avslutar vi rapporteringen från prästgårdsgrävningen, men vi lovar att återkomma med mer information när vi har något nytt och intressant att berätta. Tills dess hoppas jag att ni fortsätter att följa vår blogg för att läsa om alla andra spännande arkeologiprojekt vi har på gång!