Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

BLOGG

Avslutning på prästgården

25/5/2015

0 Comments

 
I fredags var det slutgrävt på prästgårdstomten. Under de två sista veckorna lyckades vi till sist bli kvitt den envisa stubbe som hemsökt oss under hela grävningen, och vi fick äntligen möjlighet att undersöka vad som dolde sig därunder. Det visade sig att det faktiskt fanns en hel del byggnadslämningar kvar, och vi kunde bland annat belägga att den västra längan sträckt sig ända ut mot Hertig Carls gata. Prästgårdsanläggningen verkar alltså ha varit en trelängad gård, och i den sydvästra delen kunde vi tydligt se en passage mellan två byggnader.
Med hjälp av grävmaskin har vi också undersökt en del större strukturer, bland annat en stor grop som visade sig vara en brunn från 1800-talet; en av få ”störningar” från tiden efter 1600-talet. Vi har också arbetat med att gräva ut så mycket kulturlager och andra anläggningar som möjligt. Vädrets makter har oftast varit på vår sida, men vi har haft vår beskärda del av regndagar, då Kristianstadleran har visat sig från sin allra mest kladdiga sida.

Picture
Therese Ohlsson kämpar med de kvarvarande rötterna för att frilägga vad som verkar vara en passage mellan två byggnader i den södra längan.
Picture
Översiktsbild av undersökningsområdet sista fältveckan. Claes Pettersson arbetar med att gräva ut ett kulturlager strax utanför den östra längan (prästgården).
Picture
När det regnar mycket omvandlas lera, silt och jord till en enda tung, hopplös lervälling. Kanske är det i dessa stunder som arkeologjobbet framstår som allra minst glamouröst.

Under grävningen har vi arbetat med Anders Gutehall som är specialist på arkeologisk dokumentationsteknik. Genom hans försorg har byggnadslämningarna blivit dokumenterade genom s.k. fotogrammetri. Detta är en teknik som går ut på att skapa en tredimensionell bild av ett objekt genom att kombinera en sammanhängande serie med högupplösta digitala fotografier. Syftet med detta är både att förbättra och effektivisera vårt analysarbete, och att ”bevara” lämningarna i digital form för att senare kunna visa hur det faktiskt såg ut när vi grävde.
På temat ”Arkeologi och Belägring” har Helén Lilja, arkeolog och kulturmiljöpedagog på Regionmuseet i Kristianstad, genomfört ett ambitiöst skolprogram med dryga dussinet visningar för elever på olika nivåer, från mellanstadiet till gymnasiet. Vi är glada för att detta skolprogram har varit så populärt, och vi är stolta över att grävningen har kunnat bidra till att beskriva för barn och ungdomar i Kristianstadtrakten vad arkeologi är för något. Arkeologi är nämligen inte bara det exotiska äventyr som man ibland ser på film och teve, utan ett helt vanligt, och ibland ganska slitsamt, arbete som utförs av välutbildade fackmän. Målet är inte att finna guld och skatter, utan att ta reda på så mycket som möjligt om hur människor tidigare levt på just denna plats. Helén har visat att detta är en minst lika spännande berättelse.

Grävningen är nu avslutad men vi har på känn att prästgården egentligen bara har börjat avslöja sina hemligheter. Nu väntar nästa fas av undersökningen, nämligen analys- och rapportarbetet. Det är nu all den information vi fått fram under grävningen ska gås igenom, tolkas och sammanställas. Med detta inlägg avslutar vi rapporteringen från prästgårdsgrävningen, men vi lovar att återkomma med mer information när vi har något nytt och intressant att berätta. Tills dess hoppas jag att ni fortsätter att följa vår blogg för att läsa om alla andra spännande arkeologiprojekt vi har på gång!
Picture
Tack och adjö från hela prästgårdsgänget. Övre raden: Therese Ohlsson (Sydsvensk arkeologi AB) och Claes Pettersson (Jönköpings läns museum). Nedre raden: Helén Lilja (Regionmuseet Kristianstad), Ing-Marie Nilsson (Sydsvensk arkeologi AB) samt Anders Gutehall.
0 Comments



Leave a Reply.

    Kategorier

    All
    1600 Tal
    1700tal
    Aktuell Arkeologi
    Analyser
    Arkeologiafton
    Arkeologidagen
    Arkeologisöndag
    Bastion Arvprins Gustav
    Befästningar
    Bjärehalvön
    Blekinge
    Bolagsresa
    Botildenborg
    Bromölla
    Bronsålder
    Bunkeflostrand
    Bäckaskog
    Contregard
    CT-skanning
    Datering
    Dokumentation
    Domsten
    E22 Sätaröd-Vä
    Eskilstorp
    Fairyhill
    Fjälkinge
    Flinta
    Flintgruvor
    Forestad
    Föredrag
    Georadar
    Gravar
    Halland
    Hovrätten
    Husensjö
    Hököpinge
    Innovationsprocesser
    Järnålder
    Keramik
    Kistinge
    Konferens
    Kopparyxa
    Kristianstad
    Lediga Tjänster
    Lerbottnar
    Linderöd
    Ljungaviken
    Lockarp 8
    Lund
    Mark
    Medeltid
    Mesolitikum
    Metalldetektering
    Metod
    Mynt
    Neolitikum
    Norra Hasslegården
    Nosaby
    Nyare Tid
    Näsby
    Osteologi
    Personal
    Pilbladet
    Prästgården
    Rapport
    Ringsjöbaden
    Ruuthsbo
    Råvattenledningen
    Samlingar
    Senneolitikum
    Simrishamn
    Skanör
    Skepparslöv
    Stenålder
    S:t Olof
    Södra Hasslegården
    Södra Sallerup
    Tygelsjö
    Utbildningsradion
    Vendeltid
    Viby
    Vikingatid
    YngreBronsålder
    Yngre Järnålder
    Yngsjö
    Åhus
    Öja
    Östra Broby
    Östra Grevie

    RSS Feed

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
​

info@sydsvenskarkeologi.se

Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...