Nu har det redan blivit mitten av maj och vi är i slutet av schaktfasen. Solen skiner varje dag blåsten har tagit i lite de senaste dagarna. I nästa vecka har vi schaktat upp hela ytan och har då en komplett bild över alla anläggningar på hela området. Förra året var undersökningsytan uppdelat på flera områden medan det i år är en enhetlig yta – det känns verkligen som ett väldigt stort område när man är ute på fältet. |
Totalt på hela undersökningsområdet från båda etapperna har vi ungefär 70 långhus från både stenålder och järnålder. I år kommer vi undersöka ungefär 30 av dessa och de verkar i nuläget kunna dateras till senneolitikum (ca 2300-1700 f.Kr.) och äldre järnålder (ungefär 500 f.Kr. – 300 e.Kr.). Förra året hade vi även några hus från tidigneolitikum (ca 4000-3300 f.Kr.) vilket vi ännu inte har identifierats i år. Men undersökningen är långt ifrån klar och fler hus kan gömma sig bland stolphålsklustren ute på ytan. Det verkar som att aktiviteterna på området framförallt har samlats kring senneolitikum och äldre järnålder med några inslag före, mellan och efter dessa tidsperioder.
Förutom slutförandet av schaktningen håller vi just nu på att undersöka vad vi tror är ett golvlager i ett senneolitiskt hus. Golvlagret är välbevarat och täcker större delen av husets utbredning. Det kommer mycket fynd i lagret, bland annat flera underliggare till malstenar, flintavslag, pilspetsar, keramik samt en del av en skafthålsyxa. Fynduppsättningen är snarlik den vi hittade i golvlagret/det nedsänkta golvet i ett av de stora senneolitiska långhusen vi undersökte i höstas.
Vi håller även på med att undersöka ett par senneolitiska gravar som var kända sen förundersökningen. Gravarna är fyllda med sten och det tar lång tid att undersöka dem i den torra, hårda leran. Vi kommer ta flertalet prover i dem för att se vad de kan ha innehållit och vi får se om de möjligen kanske innehåller något fynd längre ner. Dessa kommer vi också berätta mer om senare när vi är färdiga med att undersöka dem.