Urnesspännena i Eskilstorp visar också på stor variation. De flesta är gjorda av kopparlegering men tre av dem är av silver där en också är förgylld. Detta tyder på att människor från olika samhällsklasser rörde sig i Eskilstorp, till och med människor som hade råd med silver och guld. Två av spännena i Eskilstorp har väldigt stora likheter med spännen från Lund. Vi har inte hittat något tecken på att spännena skulle varit tillverkade i Eskilstorp, de enda verkstäderna där man säkert vet att urnesspännen tillverkats är i Lund och i Sebbersund i Danmark. Vi har även funnit två fågelformade spännen i Eskilstorp vilka också dateras till sen vikingatid/tidig medeltid. Dessa är ovanligare i Skåne men det har återfunnits många i Danmark. Nästan alla av dessa är gjorda i kopparlegering, så även de i Eskilstorp.
Spännena varierar i storlek men många av dem är ganska små, 2-3 cm. Vissa av dem har troligtvis använts för att hålla upp och ihop kläder, men för tyngre tyger som ull behövdes kraftigare föremål. Därför har troligen många av dessa använts som dekoration eller möjligtvis för att hålla upp tunnare tyger som siden eller liknande. Siden var inte vanligt på denna tid och kanske enbart de högre skikten av samhället kunde använda dessa tyger. Dräktspännenas karaktär hänger ihop med den tidigmedeltida storgård som har återfunnits i Eskilstorp och visar på den mångfald som har funnits på platsen.
Under den kommande veckan avslutar vi så smått fältarbetet i Eskilstorp. Till hösten drar analys- och rapportarbete igång. Då får vi säkert tillfälle att återkomma i bloggen.