Efter ett anonymt tips tidigare i år blev det aktuellt att undersöka tomten för en potentiell begravningsplats eftersom nya bostäder planeras att byggas på området. Från den kulturhistoriska bakgrundsanalysen påträffades även en lista från en s.k. dödsbok av livstidsfångarna som ska ha begravts på fängelsetomten mellan 1858-1861. I listan står där namn, ålder och dödsorsak. Denna typen av information är oerhört spännande och mycket ovanlig att ha inom uppdragsarkeologin.
Fångarna i Kristianstad vid mitten av 1800-talet utgjordes huvudsakligen av ekonomiska brottslingar. I dödsboken finns där dock uppgifter om en avrättad individ bland de gravlagda som ska ha mördat en utav sina medfångar. Enligt våra källor ska även denne blivit begravd på platsen.
På plats fanns två av våra osteologer som på lite mer än en vecka undersökte och 3D-dokumenterade varje grav. Alla skelett lyftes sedan från respektive grav, paketerades separat i varsin låda och transporterades till Regionmuseet i Kristianstad.
Just nu är skeletten i första steget att bli tvättade inför den kommande analysen som kommer ske under hösten. Det går redan att identifiera mycket ledförändringar och förslitningsskador hos livstidsfångarna - men även ett par brutna näsor och revbensfrakturer.
Skelettens vistelse på museet är bara tillfälligt då samtliga individer kommer att återbegravas med hjälp av Svenska Kyrkan på den Östra begravningsplatsen i Kristianstad. När analysen är klar kommer dessa individer efter 165 år att äntligen bli begravda utanför fängelsets murar.
Läs mer om vårt arbete här i en publikation från Kristianstadsbladet.