Nordost om kyrkan fanns en gravplats för vanliga Åhusbor och längre österut, åt stadsvallen till, låg konventets odlingsmark med dess örtagård. Här fanns också fiskdammar, nog så betydelsefullt med tanke på de strikta fasteregler som begränsade det antal dagar då man fick förtära kött.
Av konventets byggnader återstod nu bara den östra längans västra långvägg; en med åren alltmer vittrad mur, ca 17 m lång och som mest 5 m hög. Begränsade arkeologiska undersökningar har utförts i anslutning till konventet vid flera tillfällen. Provschakt vid muren togs upp på 1970-talet varvid gravar påträffades. I samband med byggplaner i början av följande decennium kunde man konstatera att det fortfarande fanns bevarade murar/grunder under mark intill Östra Hamngatan. Kostnaderna för en utgrävning bedömdes göra de tänkta bostadshusen till en olönsam affär så trädgården förblev orörd. Däremot grävdes en del av konventets kyrkogård ut år 1996, varvid lämningarna efter 253 medeltida Åhusbor kunde tillvaratas och undersökas av osteologer. Den kvarstående muren kom att räddas från den ”rivning till knähöjd” som den dåvarande länsantikvarien hade föreslagit. Konventmurens öde blev en stridsfråga där en lokal opinion krävde att det hårt vittrade murverket skulle lagas och bevaras vilket också skedde. Men förfall och nedbrytning tilltog på nytt och 2016 restes frågan om att än en gång foga om och säkra muren för framtiden. Handläggningen tog tid och även den av kommunen ägda Konventparken kom att innefattas i diskussionen. Man önskade från markägarens sida att göra ruinen mer tillgänglig, att säkra den och samtidigt omgestalta och utveckla parkmiljön. |
Själva grävningen genomfördes under sex intensiva dagar i mitten av oktober 2023. De ursprungliga tolkningarna kunde bekräftas genom att grundmurar påträffades i samtliga de schakt där man förväntade detta. Det exakta läget för den västra och södra längan kunde bekräftas; murarna dokumenterades och mättes in. |
Det var även möjligt att göra en rad iakttagelser i anslutning till de arbeten som höll på att avslutas på och vid den stående muren. Här kunde bland annat den östra längans bredd avgöras och läget för kyrkans södra långvägg beläggas. Detta genom att tidigare övervuxna murpartier nu röjdes fram. Dessutom var det möjligt att i murverket dokumentera detaljer såsom spår från bortbrutna valv. Det möjliggjorde en tolkad rumsindelning för den östra längans bottenplan, inklusive det ca 90 kvadratmeter stora rum som bör ha utgjort konventets fina kapitelsal.
I skrivande stund fortsätter arbetet med Konventparkens omgestaltning och man önskar från kommunens sida en kompletterande undersökning nästa år. Arbete pågår även med redigering och sammanställning av den 3D-modell vilken ingår som ett av momenten i projektet. Trots att vi befinner oss långt från en färdig rapport med en full utvärdering av resultaten, kan man med fog framhålla att kunskapen om Åhus Dominikanerkonvent har förbättrats avsevärt genom undersökningen 2023. Och fortsättning följer!
Lyssna även på Radio P4 Kristianstads reportage om undersökningen, direktsänt den 18 oktober:
https://sverigesradio.se/avsnitt/2256319
Inslaget är uppdelat på två delar med musik mellan. Första delen startar kring 1.13.30 in i programmet, del 2 på 1.20.10. Total intervjutid ca 8 minuter.