Figur 1. Fästningsstaden Kristianstad belägras av svenska trupper under det Skånska kriget år 1677-1678. Utsnitt från ett större panorama, utfört av Erik Dahlbergh. Att sankmarkerna utgjort en bred första försvarslinje framgår tydligt.
Bland de första ägarna till de tre exklusiva fastigheterna fanns både rådmän och borgmästare; ledande personer i stadens borgerskap. Men redan 1640 övertog den danska Kronan den östra tomten vilken förvandlades till material- och proviantgård. Byggnaderna fick nya funktioner, bland annat rymdes här ett bageri som försåg garnisonens soldater med bröd. Att Skåne och därmed även Kristianstad övergick i svenska händer som en följd av Roskildefreden 1658 ändrade ingenting. Det fanns fortfarande soldater att mätta.
Under loppet av 1700-talet övergick även de två andra tomterna till Kronan. Den västra kom att inrättas till lasarett och marketenteri, en kombination som kan förefalla märklig i en tid som karaktäriserades av olika epidemier. Blanda soldaternas mathållning med potentiella bärare av smittsamma sjukdomar? Det låter inte som bästa tänkbara disponering av militärens lokaler. Men som vi snart skall se har arkeologin kunnat visa fram än värre förhållanden…
Det visade sig nämligen att just lagren med avföring innehöll rikliga förekommande ägg från inälvsparasiter, framför allt då piskmask (Trichuris trichiura), och spolmask (Ascaris lumbricoides)[i]. Kopplingen mellan dasset med fyra hål, fyllningen i de igenlagda brunnarna och Kronans proviantgård med dess bageri blir lika uppenbar som osmaklig för oss i det hygieniska tjugoförsta århundradet. Samma personer, de soldater och civila som hanterade garnisonens livsmedelsförsörjning, utnyttjade också avträdet. Samma personer som bar på ”rikligt förekommande” inälvsparasiter. Det är ingen trevlig bild man ser framför sig!
Förhoppningsvis kan vi komplettera med ännu fler bitar till det arkeologiska pusslet; ny information om forna dagars levnadsvillkor i fästningen Kristianstad. Kommunens planer på utbyggnader i norra delen av den historiska stadskärnan kommer att beröra befästningarna med dess vallar, bastioner och vallgravar. Och just vallgravarna kan komma att bli av stort intresse när det gäller att undersöka hälsotillståndet hos invånarna – såväl civilister som garnisonens soldater. När man 1748 tog beslut om att modernisera skyddet vid den utsatta norra sidan innebar detta att hörnbastionerna Konungen och Drottningen utökades kraftigt och att en helt ny bastion till försvar av Norreport, Arvprins Gustaf, byggdes mitt emellan dem. Man anlade de nya verken rakt ut över den danska tidens vallgrav. Det innebär att bottenlagren i denna vattenfyllda grav, slam och gyttja, förseglades omkring 1750. Med de analysmetoder som står till vårt förfogande idag kan dessa lager vara en veritabel skattkammare för den som vill undersöka hälsa och hygien i 1600- och 1700-talets Kristianstad. För även om man från ansvarigt håll strävade efter att hålla de till försvaret så viktiga vallgravarna öppna, så utgjorde de en plats där allsköns avskräde och orenlighet hamnade. I dessa blöta, syrefattiga miljöer bör ännu spåren i form av matrester, latrin och parasiter finnas bevarade. Här ligger en hittills oprövad källa till kunskap och väntar på att läsas av!
Det är ingen tilltalande bild av det förflutna som arkeologin skänker oss – men den manar till eftertanke! För Kristianstad är bara en av många fästningsstäder i norra Europa som anlagts helt utifrån militära överväganden – strategiskt belägen och lätt att försvara. På sin tid en hypermodern satsning, byggd helt efter senaste holländska fortifikatoriska principer. Men av den anledningen också en plats som inte valts av de som skulle bo där. Invånarna i de uppgivna städerna Vä och Åhus hade sannolikt helst stannat kvar och sluppit flytta över till Christian IV:s vattenomslutna fästning. Och än idag lever vi med konsekvenserna av beslut som togs i efterspelet till ett bortglömt krig som utkämpades för över fyrahundra år sedan. Visserligen skördar inte frossan sina årliga offer längre – men med stigande vattennivåer och översvämningar har de låglänta våtmarker som en gång utgjorde fästningsstadens främsta skydd istället förvandlats till ett alltmer påtagligt hot!