Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

BLOGG

Ny rapport om grävningar i Åhus!

15/5/2024

0 Comments

 
Picture
Framsidan av rapporten om undersökningarna mellan 2017-2018. Länk till denna hittar ni längre ner!
Picture
Schaktplan av de fem olika projekt som pågick mellan 2017-2018. Drygt 1200 kvm undersökt yta!
Från maj 2017 fram till juli året därpå genomfördes flera olika arkeologiska undersökningar intill den Engströmska villan i Åhus. Anledningen var att Pernod Ricard Ltd köpt in fastigheten för att utveckla den till ett besökscenter med restaurang, Absolut Home. Omfattande insatser krävdes, inte minst därför att huset visade sig vara i sämre skick än väntat. Dräneringar, ställningsbyggen, grundförstärkningar, golvsänkning i källaren, nya serviceanläggningar, ledningsdragningar – allt var åtgärder som kom att beröra lämningar från Åhus tid som stad; ca 1200 till 1617.
​​Tomten kom i efterhand att bli en trång och mycket komplex arbetsplats där det gällde att ta hänsyn och visa förståelse för varandras olika uppgifter i projektet. Men samarbetet mellan byggare och arkeologer fungerade utmärkt! 
Picture
Absolut Home under arbete, inklusive arkeologin!
​Merparten av de arkeologiska undersökningarna utfördes som smala schakt där olika sorters ledningar in till Absolute Home skulle dras och där dräneringar kring byggnaden behövdes. Större sammanhängande ytor grävdes på norrsidan, den nya entrén, men där var de sentida störningarna tyvärr mycket omfattande. Dessutom fick vi tillgång till två ytor där dels en servicebyggnad skulle uppföras, dels en fettavskiljare placeras. För ovanlighetens skull gavs även möjlighet att gräva inne i huset, i villans källare. Arbetsmiljön därinne avskräckte med mörker och damm, men det gick att konstatera att arkeologiskt intressanta företeelser fanns kvar under golven!
Picture
Grävning i en källare - mörkt och dammigt!
​De sammanställda resultaten från de fem utgrävningarna visar att tomten, som ligger ett hundratal meter öster om Torget, har hyst en fast bebyggelse alltsedan tiden kring år 1200. Det handlar främst om mindre stadgårdar med husen lagda utmed gatan. Inne i tomterna har man haft sina trädgårdar med såbäddar; ibland också komposter och avfallsbingar. Lite förvånande var det stora antalet brunnar – minst tio stycken – men antagligen har man anlagt nya intill de som efterhand blivit otjänliga. Det äldsta huset vi påträffade var uppfört med en stomme av jordgrävda stolpar, men redan i 1200-tal övergick man till att placera sina korsvirkes- eller skiftesverksväggar på en stengrund. Husen har haft två eller flera rum och i ett fall var det tydligt att det funnits en andra våning, eftersom trappan upp till en loftgång kunde identifieras.
Picture
Husgrunder från 1300- och 1400-tal intill Vallgatan
​Trots att schakten mestadels var smala och manöverutrymmet begränsat var det möjligt att se mönster och följa de förändringar som skett i stadsrummet under de drygt fyra sekel som staden Åhus existerade. Man kunde ana en glesare struktur i det tidiga skedet samtidigt som järnets och smidets betydelse märktes tydligt i materialet; inte minst genom fynden av slagg. Under senare delen av 1200-talet och in i följande sekel tätnade bebyggelsen och inriktningen ändrades mot mer klensmide och hantering av livsmedel, främst då kött och fisk. När den första generationen av stadsbefästningar tillkom under det oroliga 1300-talet minskade stadsområdets yta, en omreglering som märktes även i våra undersökningar genom nytillkomna tomtgränser. 
​Tillbakagången efter reformationen 1536 och till slut nedläggningen då stadens privilegier drogs in till förmån för det nyskapade Christianstad 1617 kunde spåras i hur tidigare bebyggda tomter nu övergick till att bli odlad mark.
Picture
Smala schakt, men innehållsrika kulturlager!
​Det insamlade fyndmaterialet från undersökningarna 2017 och 2018 är precis som man kan vänta sig både omfattande och mångfacetterat. Det speglar människors liv och verksamhet under drygt 400 år i en av Skånes viktigaste städer – ärkebiskopens Åhus. Här finns många mynt, där merparten präglats inom det danska riket, men också keramik som visar hur man haft handelsförbindelser med det tyska området. Vardagslivets slit och släp är förstås representerat genom redskap, personliga tillhörigheter och matavfall. Men här finns också föremål med koppling till nöjen och till trosföreställningar. För granne med de nu undersökta tomterna låg stadens inflytelserika konvent, en institution som i hög grad bör ha påverkat livet i kvarteret. Mycket tyder på att delar av området rent av ingått i Dominikanernas stora tomt; som kryddträdgård eller annan odlat mark och att de viktiga fiskdammarna har funnits strax intill. 
​
Läs mer om detta i ett tidigare blogginlägg på vår hemsida: https://www.sydsvenskarkeologi.se/blogg/svartbrodernas-konvent-i-ahus-del-2-ortagard-och-fiskdammar
Picture
Förgylld bronsring
Picture
Vävkam
Picture
Medaljong med texten AVE MARIA
Picture
Stengodskanna
Picture
Bronssölja
Picture
Tärning av horn
Picture
En glad Ylva med sitt första medeltida mynt!

​Sammanfattningsvis har de arkeologiska insatserna inom Absolut Homes tomt under åren 2017 och 2018 givit oss ny kunskap om den medeltida staden och dess innevånare. Analysmetoder som inte funnits att tillgå tidigare och frågeställningar som tillkommit gör att resultat från äldre grävningar har kunnat utnyttjas och berika bilden. Inte minst har kopplingen mellan Åhus ”vanliga” befolkning och Dominikanerkonventets svartbröder hamnat i blickpunkten. Den osteologiska analysen visade hur oväntat exklusiva matvaror hanterats i de nu undersökta gårdarna. Mat sannolikt avsedd för fasteperioder och för de möten som avhölls i konventets byggnader. Här finns ett antal spännande uppslag att gå vidare med i kommande forskning kring Åhus förflutna!

Nu finns rapporten om grävningarna vid den Engströmska villan i Åhus, besökscentrat Absolut Home, att ladda ner – 260 fullmatade sidor väntar på läsare:

https://app.raa.se/open/arkivsok/document?uri=https:%2F%2Fpub.raa.se%2Fdokumentation%2Fe989fb2f-2185-43d6-b953-4eabd4b90b2a
0 Comments



Leave a Reply.

    Kategorier

    All
    1600 Tal
    1700tal
    Åhus
    Aktuell Arkeologi
    Analyser
    Arkeologiafton
    Arkeologidagen
    Arkeologisöndag
    Bäckaskog
    Bastion Arvprins Gustav
    Befästningar
    Bjärehalvön
    Blekinge
    Bolagsresa
    Botildenborg
    Bromölla
    Bronsålder
    Bunkeflostrand
    Contregard
    CT-skanning
    Dalköpinge
    Danmark
    Datering
    Dokumentation
    Domsten
    E22 Sätaröd-Vä
    Eskilstorp
    Fairyhill
    Fjälkinge
    Flinta
    Flintgruvor
    Föredrag
    Forestad
    Georadar
    Gottorp
    Gravar
    Halland
    Hököpinge
    Hovrätten
    Husensjö
    Innovationsprocesser
    Järnålder
    Keramik
    Kistinge
    Konferens
    Kopparyxa
    Kristianstad
    Lediga Tjänster
    Lerbottnar
    Linderöd
    Lissabon
    Ljungaviken
    Lockarp 8
    Lund
    Mark
    Medeltid
    Mesolitikum
    Metalldetektering
    Metod
    Mynt
    Näsby
    Neolitikum
    Norra Hasslegården
    Nosaby
    Nyare Tid
    Öja
    Örja
    Osteologi
    Östra Broby
    Östra Grevie
    Personal
    Pilbladet
    Prästgården
    Rapport
    Råvattenledningen
    Ringsjöbaden
    Ruuthsbo
    Samlingar
    Senneolitikum
    Silkeborg
    Simrishamn
    Skanör
    Skepparslöv
    Södra Hasslegården
    Södra Sallerup
    Stenålder
    S:t Olof
    Tygelsjö
    Utbildningsradion
    Vendeltid
    Viborg
    Viby
    Vikingatid
    YngreBronsålder
    Yngre Järnålder
    Yngsjö

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
​

[email protected]

Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...