Sydsvensk Arkeologi AB
  • Undersökningar
  • Forskningsprojekt
  • Blogg
  • Tjänster
  • Publicerat
    • Rapporter
    • Artiklar
    • Böcker
    • Analysrapporter
  • Personal

BLOGG

Forskningsundersökning i Västra Vång, Ronneby

10/5/2023

0 Comments

 
Picture
Under den första veckan i maj genomfördes en mindre forskningsundersökning i Västra Vång, Ronneby kommun, Blekinge län. Undersökningen är en del av ett långtgående forskningsprojekt som drivs av Lunds universitet och Blekinge museum, och från i år ingår även Sydsvensk Arkeologi i projektet. 

​Målet för årets riktade undersökning var att bringa större klarhet kring den byggnad daterad till yngre järnålder, vilken identifierats vid tidigare undersökningar. Byggnaden i fråga har stått på en stenig kulle strax öster om Västra Vångs by, en kulle omgärdad av järnåldersbebyggelse med lång kontinuitet.
Picture
Fornlämningsmiljön kring kullen i Västra Vång. Platsen för årets undersökning ligger inom det rödmarkerade området

​Undersökningarna i Västra Vång ingår även i forskningsprojektet DIAD (Digital Intergration across disciplines), inom vilket kommunikations- och tolkningsprocesser inom bland annat fältarkeologi studeras. Genom att i ljud och bild dokumentera själva undersökningen och dess deltagare under arbetet och sedan koppla samman dessa data med den arkeologiska fältdokumentationen skapas nya och intressanta möjligheter för reflexiv analys av den fältarkeologiska processen. Vi kan på detta sätt följa hur tolkningar förändras allteftersom undersökningarna fortgår. 
Picture
Mikael Fauvelle (Lunds universitet), Danilo Marco Campanaro (Lunds universitet) och Andreas Svensson (Sydsvensk Arkeologi) testar eye-tracking och kameror för dokumentation av undersökningen

​​Fornlämningsmiljö på kullen i Västra Vång bjuder på såväl stora möjligheter som utmaningar. Undersökningarna har företagits under ett antal mindre kampanjer utspridda över flera år. Därför är det extra viktigt att på ett överblickbart sätt kunna utvärdera resultaten kontinuerligt under undersökningens gång. Detta möjliggörs genom det system för arkeologisk fältdokumentation som utvecklats vid Lunds universitet de senaste åren. Systemet, kallat AIR (Archaeological Interactive Reports) utgörs av ett komplett undersökningsarkiv där all undersökningsdata är tillgänglig för utvärdering och analys i real-tid. Stommen i systemet bygger på geo-refererade 3D-modeller till vilka övriga data kopplas. Systemet är även tillgängligt via en online-plattform, vilket underlättar snabb och säker delning av data och säkrar tillgänglighet för alla projektdeltagare innan, under och efter fältarbetet. 
Picture
Genomgång efter dagens grävning med hjälp av systemet AIR
Picture
Del av årets undersökningsschakt
​​Nu vidtar det spännande arbetet med att analysera resultaten från samtliga undersökningar på kullen i Västra Vång och utvärdera våra hypoteser kring såväl byggnaden på kullen som dess omgärdande fornlämningsmiljö.
Picture
Årets projektdeltagare: Jens Larsson (Lunds universitet), Nicole Kruspe (Lunds universitet) Danilo Marco Campanaro (Lunds universitet), Åsa Berggren (Lunds universitet), Mikael Henriksson (Blekinge museum), Paola Derudas (Lunds universitet), Nicolo Dell'Unto (Lunds universitet), Mikael Fauvelle (Lunds universitet), Andreas Svensson (Sydsvensk Arkeologi AB)

​Läs mer om systemet AIR:

Derudas, P., Nurra, F. & Svensson, A. 2023. New AIR for the Archaeological Process? The use of 3D web Semantic for Publishing Archaeological Reports. ACM Journal on Computing and Cultural Heritage. 

Läs mer om Västra Vång och de olika forskningsprojekten vi länkarna nedan:

https://www.blekingemuseum.se/arkeologi/vastra-vang/


https://projekt.ht.lu.se/diad


https://www.darklab.lu.se/

0 Comments

Om ting på fel ställe och en glömd rysk invasion

11/4/2023

0 Comments

 
​Det är en upprepad sanning att även små, till synes obetydliga föremål kan bära på en större berättelse. Förutsatt att man lyckas hitta fram till en tolkning som placerar in fyndet i sitt rätta sammanhang. I den här texten knyts två små knappar, båda funna vid metalldetektering i nordöstra Skåne, samman med de storpolitiska skeenden under Napoleonkrigen som för alltid ändrade Skandinaviens karta. Här infogas historien om den ryska ockupationen av Gotland våren 1808 och dess efterspel, där bland annat upprättandet av Sveriges första förband av värnpliktiga soldater ingick.
​
Picture
Knappen från Yngsjö by. Lammet med korsfanan. Manskapsuniform m/1829. (framsida)
Picture
Knappen från Yngsjö (baksida)

​Men låt oss ta det från början. Våren 2020 genomförde Sydsvensk Arkeologi en förundersökning inom den forna bytomten till Yngsjö vars samlade bebyggelse splittrades vid enskiftet 1815 (Rapport 2022:15). Våra schakt kom att beröra ett halvdussin gårdslägen med dateringar från medeltid fram till tidigt 1800-tal. Genom en konsekvent genomförd metalldetektering kunde vi samla in ett omfattande och varierat fyndmaterial som blev till stor hjälp vid bebyggelsens datering. Vissa av föremålen pekade dessutom på att man haft kontakter långt bortom Skånes gränser, som t.ex. en räknepenning tillverkad i Paris omkring år 1500. Och så var det ju den där märkliga lilla knappen…

​Gjuten av vad som bör vara mässing, med en diameter på 19 mm och en vikt på 3 gram hade den knappast väckt någon uppmärksamhet om det inte varit för motivet. Efter rengöring framträdde ett lamm med en korsfana. Vad som avbildades var Guds lamm, Agnus Dei, symbolen för Kristus offerdöd. Gotlands landskapsvapen. Det rörde sig om en uniformsknapp vilken härrörde från ett mycket speciellt militärt förband, den så kallade Gotlands Nationalbeväring. Så långt komna med identifieringsarbetet vållade dateringen inga problem. Förbandet upprättades 1811 och fick sin uniform fastställd fyra år senare. Problemet var att nationalbeväringen var ett territoriellt förband, uppsatt till försvar av ön. Vad gjorde en uniformsknapp i skånska Yngsjö; en plats där de gutniska soldaterna knappast hade uppehållit sig?

Picture
Knappen från Drottningtorp, Gualövs socken. Officersuniform (?) m/1829. (framsida)
Picture
Knappen från Drottningtorp (baksida)

Men visst, historien är full av tillfälligheter. Ett enstaka fynd kan man förklara. En souvenir, ett minne någon plockat med sig? Tolkningsproblem uppstår när fynden blir fler. Nästa knapp prydd av Guds lamm dök upp 2022, på en helt annan plats i nordöstra Skåne. Då genomfördes omfattande arkeologiska undersökningar inför en utbyggnad av E22 till motorvägsstandard på sträckan mellan Fjälkinge och Gualöv. På platsen för Drottningtorp, en mindre gård underställd Trolle-Ljungby gods, påträffades välbevarade lämningar efter förhistoriska långhus samt ett dittills okänt gravfält med begravningar från senneolitikum in i bronsålderns period III och IV, dvs. från ca 2000 f.Kr. till 900 f.Kr. Här fanns all anledning att använda metalldetektor trots att den sentida gårdens invånare lämnat mycket skräp efter sig. Bland de föremål som samlades in fanns ett som kunde dateras exakt, till tiden efter 1815. En uniformsknapp helt identisk med den vi hittade i Yngsjö två år tidigare. Avståndet mellan fyndplatserna är noga räknat 19,5 km. Låt oss utgå från att det visserligen handlar om samma typ av uniform, men sannolikt två skilda händelser med olika aktörer. Så vad var då egentligen Gotlands Nationalbeväring? 

Picture
Fyndplatserna med Yngsjö by (2020) i söder, Drottningtorp (2022) i Gualövs socken i norr.
Som en del i en uppgörelse mellan Napoleon och den ryske tsar Alexander gick ryska styrkor över gränsen in i Finland i februari 1808. Det Finska Kriget utvecklades katastrofalt för Sveriges del och kom att resultera i förlusten av den östra riksdelen och närmast en statskollaps under följande år då Gustav IV Adolf avsattes. Mindre känd är den kortvariga ockupationen av Gotland. Ryska styrkor landsteg den 22 april 1808 och då inga reguljära svenska förband fanns på plats kapitulerade landshövding af Klint dagen efter varpå amiralen Bodisko utropade sig till rysk guvernör. Men svenska flottan lyckades blockera hamnen i Slite så att ryssarna inte kunde få över nödvändiga förstärkningar till ön. En undsättningsstyrka bestående av Jönköpings regemente anlände till Gammelgarn den 14 maj och nu kapitulerade i stället tsarens soldater inför övermakten. Efter drygt tre veckor var ockupationen till ända och Bodiskos trupper lämnade Gotland den 18 maj. Endast ett dödsfall skedde under de dramatiska dagarna 1808; en båtsman förolyckades när han föll från riggen på det svenska flaggskeppet.
​
I efterspelet till Finska Kriget stod det klart att Gotland behövde ett organiserat försvar. Att tsarens Ryssland skulle få en strategisk bas mitt i Östersjön ville man till varje pris förhindra. Lösningen som valdes var att 1811 upprätta en lokalt baserad försvarsorganisation, byggd på frivillig värnplikt. Det av Karl XIII antagna nya regementet blev därigenom Sveriges första värnpliktsförsvar, trots att systemet med indelta soldater skulle bestå under ytterligare drygt 90 år i resten av landet. Enheten omfattade drygt 7 000 man, uppdelade i kompanier med artilleri, infanteri och jägarsoldater. Organisationen omfattade alla öns vapenföra män i åldern 15 (senare höjt till 18) till 50 års ålder. De fem äldsta årsklasserna utgjorde emellertid en reservtrupp som endast i nödfall skulle användas. Uniformen fastställdes 1815 och omfattade bland annat en rock i mörkblått kläde eller vadmal. Knapparna skulle ha Gotlands landskapsvapen, lammet med korsfanan. De knappar som vi hittat förefaller vara av m/1829. Emellertid blev bestämmelserna om en enhetlig uniform som så mycket annat något som stannade på pappret. Frånsett de stamanställda kom nationalbeväringen att sakna enhetliga uniformer. Samma sak med förbandets beväpning; man försågs med flintlåsgevär m/1799, en modell som i huvudsak bestod av hopplock av äldre vapen, samt Brown Bess-gevär m/1763 som Sverige tidigare fått som subsidier från England. De äldre årsklasserna, reservtruppen, erhöll inga skjutvapen alls utan fick hålla till godo med pikar m/1697. Då dessa behölls ända till 1867 torde Gotlands nationalbeväring ha varit ett av de sista förband i världen som nyttjade dessa i grund och botten medeltida vapen. Först 1869 var hela styrkan utrustade med moderna gevär. Så trots de lärdomar man borde ha gjort vid den ryska ockupationen 1808 förblev Gotlands försvar alltså mycket lågt prioriterat under mer än ett halvt sekel; en tidrymd då bland annat Krimkriget ledde till omfattande krigshandlingar i Östersjöområdet.

Picture
Gotlands Nationalbeväring. Uniformsrock m/1845.
Picture
Gotlands Nationalbeväring. Uniform för artillerister m/1845
Picture
Brown Bess. Engelska arméns standardgevär under sent 1700-tal. Ett antal sändes till Sverige som subsidier i samband med Napoleonkrigen.
Picture
Beväringens reserv. Skämtteckning som visar ”pikgubbar” på Gotland 1843.
Picture
Pik m/1697. Spetsen på ett stångvapen som kunde vara från tre till fem meter långt.

​Låt oss så återvända till de två uniformsknapparna från nordöstra Skåne. Vi har kunnat ta del av den berättelse de bar på, historien om en oblodig, närmast bortglömd ockupation i skuggan av ett katastrofalt krig. Vi har mött Sveriges första värnpliktiga, men bristfälligt utrustade soldater. Men den inledande frågan har förblivit obesvarad. Hur kommer det sig att vi hittat uniformsknappar från ett på Gotland befintligt förband; en enhet som dessutom var bemannad med lokala värnpliktiga och där som vi kunnat se uniformer inte var något som prioriterades från ledningshåll? Möjligheten finns att stamanställda haft anledning att besöka garnisonsorten Kristianstad; kanske delta i utbildning och övningar. Eller existerade det kopplingar till Yngsjö och Gualöv på ett personligt plan? Som sagt, frågan står utan svar i nuläget. Men sökandet efter svar har inneburit en spännande och lärorik resa genom svensk 1800-talshistoria!

Picture
Gotlands Regementes vapen idag med lammet och korsfanan.


​Stort tack till vår militärhistoriske konsult, Sven Engkvist – museichef vid Miliseum i Skillingaryd. Tack också till Anders Edring som gjorde mig uppmärksam på knappen från Gualöv samt till Tony Björk och Ylva Wickberg för information kring fyndomständigheterna 2022!
​

Information om den ryska ockupationen 1808 och om Gotlands Nationalbeväring har bland annat hämtats från Wikipedia.
​
0 Comments

Stupade soldater i Helsingborg

4/4/2023

0 Comments

 
I höstas fick vi ett samtal från Länsstyrelsen att det hade påträffats skelett från människor vid ett schaktningsarbete ute i industriområdet Berga i Helsingborg. Vår osteolog Felicia Törnberg fick åka ut på besiktning, och mycket riktigt rörde det sig om skelett från flera individer. När utgrävningen sedan satte igång i januari visade det sig vara en liten del av en massgrav. Ytan var inte stor, ungefär 1 x 2 m men gropen har innehållit individer i flera lager. Hur många är väldigt svårt att avgöra när bara en del av gropen återstod att undersöka, men mellan 4-30 individer är vår uppskattning i nuläget. Detta kommer vi att kunna precisera närmare när analysen fortgår.  
 
Förhållandena vid utgrävningstillfället var långt ifrån optimala. Det regnade så mycket så teamet i fält fick gräva kanaler så vattnet kunde rinna bort och jobba under ett tält. Benen var sköra och blöta vilket gjorde det svårt att gräva och tillvarata. Vädret var kallt och ytan runt omkring tältet blev bara lerigare och lerigare. Trots allt blev resultatet bra där varje framrensad yta 3D-modelerades för vidare analys inne på kontoret. Eftersom alla i fält var osteologer kunde många viktiga iakttagelser göras direkt i fält om vilka ben som tillhör vilken individ, eftersom de låg i helt olika riktningar inbördes och i många skikt. 
Picture
Synen som mötte arkeologerna första dagen för utgrävningen. Anläggningen ligger under den svarta markduken och var som tur var inte under vatten.
PictureEn av blykulorna som hittades.
​Vår nuvarande hypotes är att det vi undersökt är en lämning från slaget vid Helsingborg 1710. Detta baserar vi främst på två blykulor som påträffades bland benen. Dessa blykulor är av en typ som tillhört vapen som användes vid tiden för slaget. Gropen ligger också mitt i slagfältet. Dock krävs vidare analyser för att bevisa, eller motbevisa, denna hypotes.
 
Framöver ska vi fortsätta analysera benmaterialet och skicka iväg prover för analys. Dels gör vi C14-prov för datering. Ifall det är material från 1710 kan dateringen dessvärre bli ganska bred eftersom just denna metod inte fungerar helt på historiskt material. Därför ska vi även skicka jordprover för pollenprov där vi förhoppningsvis ska kunna få fram vilken årstid gropen grävts och på så sätt snäva ner dateringen och prova den mot vår hypotes. En analys som också kommer kunna vara till stor hjälp i vår tolkning är strontiumanalys. Denna görs på tandemalj och kan visa på var personen ifråga har växt upp vilket i sin tur kan indikera ifall de stupade är svenskar eller danskar. Även andra typer av analyser ska skickas iväg för att få reda på mer om kontexten och individerna som påträffats i gropen. 

Picture
Ett tält användes vid utgrävningen för att skydda materialet från väder och vind. Detta tält kunde lätt lyftas bort vid inmätning och fotografering.

Denna anläggning är mycket unik då det inte har hittats mycket rent arkeologiskt material från slaget vid Helsingborg. Andra typer av kulor och vapendelar har påträffats vid metalldetektering runt om i området (läs mer: Bo Knarrström  & Patrik Nilsson. 2022. Slaget vid Helsingborg 1710. Den svenska hären segrade och Skåne förblev svenskt). Dock har man inte hittat något humanosteologiskt (skelett från människor) material och vi hoppas på att denna undersökning ska kunna bidra med mer kunskap kring slaget (vilket det nu är) samt inte minst om människorna som minste livet i det.
 
Men först får vi se om vår hypotes stämmer. Fortsättning följer…
0 Comments

En grav i snön vid Vankiva

28/2/2023

0 Comments

 
Våren har nu kommit till Skåne. Efterlängtade blommor kämpar sig upp och trotsar kylan, samtidigt som både morgon och kväll blir ljusare. Läget var ett annat i början av december förra året när en mindre undersökning genomfördes i Vankiva.
Picture
Den stensatta graven rensas fram ur snön
​Det aktuella objektet utgjordes av en förmodad senneolitisk grav, vilken tidigare hade dokumenterats vid den föregående förundersökningen (Berggren 2021), samt anläggningar i form av gropar och stolphål i anslutning till denna. Graven tolkades efter undersökning som att ha varit uppbyggd av ett antal nivåer stenläggning. I stenläggningsnivåerna framkom även enstaka större stenblock. Graven var omgärdad av ett antal stenlyft och enstaka stolphål. På något längre avstånd ifrån graven undersöktes även ett antal större gropar.
Picture
En av gravens mellan-nivåer av stenläggning fotogrammetriskt dokumenterad
​Trots minutiöst sållande av gravens lagernivåer framkom vare sig bevarat benmaterial eller några större mängder fynd. Av denna anledning valde vi i stället att fokusera på omfattande provtagning för arkeobotaniskt material. Förhoppningen är nu att dessa analysera kan ge svar på våra frågor kring kronologi och funktioner av såväl graven som de anläggningar som omgärdade den. 
Picture
En av stenläggningsnivåerna i graven undersöks.
0 Comments

Vi söker arkeologer till fältsäsongen 2023!

31/1/2023

4 Comments

 
Picture
4 Comments

Innovationsprocesser – provtagning på Malmö Museer

9/12/2022

0 Comments

 
Den 5 december 2022 var det dags för oss att göra utplock av material för provtagning för aDNA- och isotopanalyser. Som vanligt var Yvonne på Malmö Museer till fantastisk hjälp. Helena var på plats med assistans av Anders och Kristian. Vi plockade ut material från nio lokaler med datering från tidigneolitikum till senneolitikum. Preparaten på bilden togs in till museet 1980. De är från en senneolitisk grav utgrävd på lokalen Jägersrovägen. Efter mer än 40 år i magasinet gav preparaten oss så pass mycket motstånd att vi inte kunde plocka något från dem för analys. Men, vi lyckades lokalisera några tänder att analysera från samma lokal. 

Läs mer om projektet här>>
Picture
Preparat från senneolitisk grav, Jägersrovägen, Malmö.
0 Comments

Lerbottnarnas gåta löst?

2/11/2022

0 Comments

 
Picture
En av 208 dokumenterade lerbottnar från Skanör 2019-2022.
En ny hypotes om lerbottnarnas funktion

av Joakim Frejd & Helene Wilhelmson

Lerbottnar förekommer i stor mängd på platser knutna till Skånemarknaden där hanteringen av sill under medeltiden var synnerligen omfattande, inte minst i Skanör. Lerbottnarnas funktion är fortfarande inte helt klarlagd sedan de först identifierades i början av 1900-talet. Tidigare tolkningsförsök har varit lergolv i enkla fiskarhyddor (Rydbeck 1935), kar för framställning av tran och lyse av sillrens (Stenholm 1981), symboler för rättigheterna att verka på marknaden eller att markera besittningstagande av land (Ersgård 1988; 2006), kar för saltlakebad i smakförstärkande syfte (Tesch 2014) eller sorteringskar för sill (Cardell 2005). Tidigare analyser av leran från lerbottnar i Malmö, Skanör och Köpenhamn har visat att de är gjorda av grov vattengenomsläpplig lera som inte är lämplig för vare sig tranframställning eller saltlake (Liljegren 1981; Brorsson 2021). Väldigt många lerbottnar har heller inte innehållit tydliga spår av fisk i form av ben eller fettsyror från fisk (lipidanalys). Däremot har noggranna analyser av lerbottnar i kvarteret Liljan i Malmö visat att stora mängder sill hanterats i lerbottnarna (fiskfjäll). Man har också konstaterat att sillarna varit enhetliga i storlek, cirka 29–30 cm långa. Man har också registrerat avtryck i leran efter någon form av redskap.
I samband med analysen av ett stort material från Skanör som grävdes fram vid en undersökning 2019–2020 påträffade vi en skriftlig källa från 1754 som detaljerat föreskriver hur rensning, insaltning och packning av sill ska gå till. Enligt denna ska sillen så snart som möjligt efter fångsten rensas och saltas och läggas i tunnor. Sillen ska rensas med en kniv av ett fingers längd. Man skär upp sillen under käkarna och tar ut tarmarna. Renset kastas i en korg. Efter avslutad rensning ”slås Sillen i en back eller kar, hwaruti, sedan den blifwit med salt beströdder, Sillen omröres med en träspada, hwaraf den blifwer styf och mera beqwäm at handtera wid insalt- och packningen i tunnor”. Sillen packas och kontrolleras och tunnorna förses med kvalitetsmärkning. Därefter är produkten färdig för transport och försäljning. Andra skriftliga källor visar på stora krav på noggrannhet, kvalitet och specialisering i hanteringen av sillen (Jahnke 2009). Rensningen av sillen har utförts av gaellerkoner, packningen av laeggekoner, bortforslingen av sillrens av grumskarlarna etcetera. Vi ställer oss frågan om inte lerbottnarna kan vara det kar där man dehydrerat den rensade och sorterade sillen genom omrörning med träspade i salt i syfte att underlätta packning och insaltning i tunnor. Denna tolkning skulle lösa många av de problem som vidhäftar tidigare tolkningsförslag. Det förklarar avsaknaden av större mängder fiskben efter fiskrens. Det har inte alls varit meningen att förvara sillrens i lerbottnarna. Då borde man hitta mer fiskben och fettsyror. Dessutom har man redan konstaterat att den använda leran inte är lämplig för detta. Däremot passar den genomsläppliga leran utmärkt i scenariot att lerbottnarna använts i ett moment som syftat till att torka ut sillen. Det handlar inte om saltlake utan om en torr process. Sillen har torkats ut genom att röras runt och blandas med uttorkande bergssalt.
Vi kommer att försöka prova denna hypotes genom att analysera prover av lera från över 200 lerbottnar i Skanör. Resultaten kommer att presenteras i en kommande artikel.
Undersökningsresultaten från grävningen i Skanör 2019–2020 kommer att publiceras i en rapport som nu är under färdigställande.

​Referenser
  • Brorsson, T. 2021. Analys av ICP, lipider och tunnslip av lera. I: Bolander, A. 2021. Skanör 6:244 – översandade lerbottnar på en del av den tidig- och högmedeltida Skånemarknaden. Rapport 2021:141. Arkeologerna/SHM.
  • Cardell 2005. Bilaga 3. Sorterade sillar för saltning. Kvarteret Liljan 2 och 22. Riksantikvarieämbetet och Malmö Kulturmiljö. Riksantikvarieämbetet UV-Syd. Rapport. Lund.
  • Ersgård, L. 1988. ”Vår Marknad i Skåne”. Bebyggelse, handel och urbanisering i Skanör och Falsterbo under medeltiden. Lund Studies in Medieval Archaeology 4.
  • Ersgård, L. 2006. Lerbottnarna och det tidigmedeltida samhället. I: Liljan. Om arkeologi i en del av Malmö. Riksantikvarieämbetet/Malmö Kulturmiljö. 
  • Jahnke, C. 2009. The European Fishmonger. The great herring fishery in the Øresund. 
  • Liljegren, R. 1981. ”Ler” -bottnar. META 1982:1.
  • Rydbeck, O. 1935. Den medeltida borgen i Skanör.
  • Stenholm, L. 1981. Lerbottnar till belysning. ALE 1981:2.
  • Tesch, S. 2014. Ystad Revisited: Nya arkeologiska perspektiv på ett sjörövare- och lurendrejarnäste – trettio år efter projektet Medeltidsstaden. Sigtuna
  • Rensning, insaltning, vrakning och packning av sill /1754). Ur Götheborgs Weko-Lista, N:o 42 den 21 October 1754





0 Comments

Innovationsprocesser – givande dagar i Uppsala

28/10/2022

2 Comments

 
Picture
Projektgruppen från vänster Torbjörn Brorsson, Anders Högberg, Kristian Brink och Helena Malmström.

​​Arbetet fortsätter med forskningsprojektet Innovation Processes and Knowledge-Transfer Systems within South Scandinavian Stone Age Mobility. I slutet av oktober mötte vi hösten i Uppsala för två dagars projektmöte hos Helena på Evolutionsbiologiskt Centrum. Helena arbetar med frågor som rör genetik och aDNA i vårt projekt. Vi fick tillfälle att besöka hennes labb, vilket var lärorikt för oss som inte arbetar i sådana miljöer. Vi fick också tillfälle att samtala med några av Helenas kollegor på labbet. Intressant! Vårt projektarbete rullar på och Torbjörn har börjat analysera keramik från både Ertebøllekultur och tidigneolitikum. Vi diskuterade igenom hans resultat och satte det i relation till de flintteknologiska studier som Anders sedan tidigare gjort från samma platser som Torbjörn arbetat med. Helena har gjort ett stort jobb i att sammanfatta var forskningen står om genetiska mönster i stenålder. Vi hade långa samtal om vad det betyder för vårt arbete och hur vi ska kanalisera all den kunskap som finns till specifika händelser i Sydskandinavien under yngre stenålder. Perioden sent mellanneolitikum-senneolitikum är bitvis mycket svår att greppa i vårt material och traditionella periodövergångar stämmer inte helt med de förändringar i materiell kultur vi ser. Kristian presenterade aspekter av detta för oss, något vi kommer att undersöka vidare. 

Klicka på länken för att läsa mer om forskningsprojektet Läs mer »
2 Comments

Är du vår nya kollega? Arkeolog med hög IT-kompetens

28/9/2022

0 Comments

 
Picture
0 Comments

Är du vår nya kollega? Vi söker en ny historisk arkeolog!

28/9/2022

0 Comments

 
Picture
0 Comments
<<Previous
Forward>>

    Kategorier

    All
    1600 Tal
    1700tal
    Åhus
    Aktuell Arkeologi
    Analyser
    Arkeologiafton
    Arkeologidagen
    Arkeologisöndag
    Bäckaskog
    Bastion Arvprins Gustav
    Befästningar
    Bjärehalvön
    Blekinge
    Bolagsresa
    Botildenborg
    Bromölla
    Bronsålder
    Bunkeflostrand
    Contregard
    CT-skanning
    Dalköpinge
    Danmark
    Datering
    Dokumentation
    Domsten
    E22 Sätaröd-Vä
    Eskilstorp
    Fairyhill
    Fjälkinge
    Flinta
    Flintgruvor
    Föredrag
    Forestad
    Georadar
    Gottorp
    Gravar
    Halland
    Hököpinge
    Hovrätten
    Husensjö
    Innovationsprocesser
    Järnålder
    Keramik
    Kistinge
    Konferens
    Kopparyxa
    Kristianstad
    Lediga Tjänster
    Lerbottnar
    Linderöd
    Lissabon
    Ljungaviken
    Lockarp 8
    Lund
    Mark
    Medeltid
    Mesolitikum
    Metalldetektering
    Metod
    Mynt
    Näsby
    Neolitikum
    Norra Hasslegården
    Nosaby
    Nyare Tid
    Öja
    Örja
    Osteologi
    Östra Broby
    Östra Grevie
    Personal
    Pilbladet
    Prästgården
    Rapport
    Råvattenledningen
    Ringsjöbaden
    Ruuthsbo
    Samlingar
    Senneolitikum
    Silkeborg
    Simrishamn
    Skanör
    Skepparslöv
    Södra Hasslegården
    Södra Sallerup
    Stenålder
    S:t Olof
    Tygelsjö
    Utbildningsradion
    Vendeltid
    Viborg
    Viby
    Vikingatid
    YngreBronsålder
    Yngre Järnålder
    Yngsjö

Om oss

Sydsvensk Arkeologi AB är inriktat på uppdragsarkeologi i södra Sverige. Vi erbjuder tjänster inom alla sorters arkeologiska uppdrag – utredningar, förundersökningar och undersökningar. 

Läs mer om  oss »
Hur hanterar Sydsvensk Arkeologi dina personuppgifter? »

Kontakta oss

Kontor i Kristianstad

Sydsvensk Arkeologi AB
Box 134 
291 22 Kristianstad 
Besöksadress: 
Regionmuseets entré vid Stora Torg
​

[email protected]

Organisationsnummer:  556798-0429
Kontor i Malmö

Sydsvensk Arkeologi AB
Erlandsrovägen 5
218 45 Vintrie
Personal

Kontaktuppgifter till all personal »

Styrelse

Sydsvensk Arkeologis styrelse »

Webbdesign & layout: Catherine Svensson & Fredrik Grehn 2015

Search the site...